На 8 януари по нов стил и на 21 януари

...
На 8 януари по нов стил и на 21 януари
Коментари Харесай

Днес посрещаме Бабинден

На 8 януари по нов жанр и на 21 януари по остарял жанр българите означават Бабинден – празникът, с който в предишното се отблагодарявали на дамите, помогнали при раждането на младите булки. Те се наричали баби и оттова идва името на празника.

Въпреки че този обред при раждане от дълго време не съществува, традицията у нас се е запазила и на множеството места обичаите се съблюдават, съпроводени с доста смях и забавление.

Днес още преди изгрев слънце майките и децата им под тригодишна възраст вървят до близката чешма, с цел да налеят вода, в която да пуснат босилек или здравец.

След това се насочат към дома на бабата, с цел да ѝ полеят за здраве и дългоденствие. Обредното поливане на бабата-акушерка постоянно се правило под дърво или на стълбите.

После майката подавала сапун и забрадка, които носила със себе си, на бабата. Измивайки се с вода на днешния ден, на бабата се пожелавало леки и сполучливи раждания.

 Фолклор и Бабинден

Накрая бабата закичвала младата булка със здравец, с което също ѝ пожелавала здраве.

В предишното било признато на бабите да се подаряват ризи, чорапи и платно, които се поставяли на дясното ѝ рамо. Бабата, въпреки това, подарявала на децата, при чието раждане е взела участие, червен конец с вързана сребърна монета, чорапки и риза.

След като подари подаръците си, бабата измивала лицата на децата, тъй като се вярвало, че водата, минала през нейните ръце на днешния ден, има пречистваща мощ.

Вечерта всички невести се събирали на празнична софра при бабата. На масата наложително се поставяла питка, баница, печена кокошка и вино.

Кулминационният миг при изпълняването на обредите за Бабинден е ритуалното измиване на бабата в чешмата, като до там я водели на двуколка или шейна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР