На 77 години е починал подполковник Станислав Петров – бивш

...
На 77 години е починал подполковник Станислав Петров – бивш
Коментари Харесай

Почина подполковник Станислав Петров, който спаси света от ядрена война

На 77 години е умрял подполковник Станислав Петров – някогашен съветски боен, евентуално предотвратил нуклеарен спор сред Съюз на съветските социалистически републики и Запада в разгара на Студената война, съобщи BBC, представен от Вести бг. ТВ Звезда осведоми, че синът офицера е удостоверил кончината му. На 26 септември 1983 Петров е на промяна в съветски център за засичане на ракетни набези. Техническа неточност кара компютрите да му покажат, че по Съветският съюз са изстреляни американски ракети.
Изправен пред данните и наложителният протокол да уведоми неотложно началниците си за нападението, Петров взима едноличното решение да не направи това, а да заяви за нередовност в системата.

Неговите дейности са извънредно смели, тъй като към този миг той не е имало по какъв начин да знае, че отразени слънчеви лъчи са сметнати от руски спътници за мотори на междуконтинентални балистични ракети.

This is Stanislav Petrov. He saved the world in 1983 by refusing to push the button. We need more Stanislav Petrov's. RIP 19 May 2017 pic.twitter.com/thwwXMOCTb
— DavesNotHere (@Afraidforusall) September 18, 2017
„ Имах всички данни (предполагащи ракета атака). Ако бях изпратил отчета към висшестоящите, никой нямаше да го оспори”, съобщи Петров в изявление за английската социална медия през 2013 – 30 години откакто евентуално е избавил света от нуклеарна война.

При подобен отчет от Петров най-възможният сюжет би бил неотложен съветски отговор на американската експанзия.

Съветският боен схваща, че е бил прав, едвам откакто в идващите минути не получава информация, че ракетите на Съединени американски щати са поразили цели в Съюз на съветските социалистически републики.

Take a moment to remember Stanislav Petrov (77) who died on May 19th this year.
34 years ago he literally saved the World! Thank you & RIP. pic.twitter.com/OJUUI0MuDl
— Mothra P.I. (@Hardywolf359) September 18, 2017

„ След 23 минути осъзнах, че нищо не е станало. Ако имаше същински удар, щях към този момент да знам за него. Беше огромно облекчение ”, спомня си Петров.

Последвалите следствия разкрили казуса със спътниците, довел до грешката.

Самата история на Петров е незнайна на необятния свят до началото на това десетилетие. Той по този начин и не получава огромно самопризнание за постъпката си в забравения септемврийски ден през 1983.

Пенсионираният боен е умрял в Москва още на 19 май т.г. Германският режисьор Карл Шумахер, създател на документален филм за Петров, схванал за кончината му, откакто се опитал да го поздрави по телефона за рождения му ден на 7 септември.

Stanislav Petrov, Soviet Officer Who Helped Avert Nuclear War, Is Dead at 77 https://t.co/99g84rwY1H
— Praxis Shadowscout (@camscics) September 19, 2017

Интересно е, че подобен сюжет, само че от американска страна едвам не довежда до нуклеарна война и през 1967. Тогава в Пентагона получават неправилна информация, че техни противоракетни радари са разрушени от Съюз на съветските социалистически републики. При почнала към този момент процедура по политане на бомбардировачи, натоварени с нуклеарни бойни глави, военните метереолози съумяват в точния момент да оповестят, че повода за информацията е слънчево изригване, довело до проблем с радарите.

Петров не е и единственият съветски офицер, предотвратявал нуклеарна война. В разгара на Кубинската рецесия през 1962г. това прави и Василий Архипов. Командир на 3 руски подводници в Карибско море, той отхвърля да се подчини на заповед на висшестоящ боен и да изстреля торпедота по американски кораби. Ескалацията на обстановката и в този случай евентуално би довела до нуклеарна война сред двете велики сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР