На 77-ата годишнина от нацисткото нашествие в Съветския съюз, Русия

...
На 77-ата годишнина от нацисткото нашествие в Съветския съюз, Русия
Коментари Харесай

Как СССР за малко да бомбардира Румъния

На 77-ата годишнина от нацисткото настъпление в Съветския съюз, Русия разгласява секретни документи от Втората международна война, в това число заповед от 22 юни 1941 година от руското командване за бомбардировките на членката на Oста Румъния.

Целта на плана е да хвърли светлина върху един от най-страшните интервали в руската история – началото на Великата отечествена война от 1941 до 1945 година

На 22 юни 1941 година нацистите подхващат непровокирано нахлуване против Съветския съюз, което от своя страна стартира спор, който убива милиони бойци и цивилни по време на един от най -мрачните интервали в историята.

Публикувани от съветското министерство на защитата, досиетата са написани от най -видните генерали на Червената войска, в това число Маршал Иван Баграмян, и датират от началото на 50-те години.

Специално внимание се отделя на документ от три страници, подписан от тогавашния шеф на Генералния щаб Георги Жуков единствено три часа след началото на нацистката инвазия. Той прави притеснителното предложение, че съдружниците на Германия също би трябвало да бъдат атакувани и унищожени.

Докладът прави специфични изключения за Финландия и Румъния, като предлага двете страни да не бъдат атакувани, до момента в който не бъдат дадени експлицитни указания. В постскриптум от самия Жуков на последната страница на документа обаче остро се предлага Румъния да бъде бомбардирана.

 RIAN archive 2410 Marshal Zhukov speaking

Георги Жуков

От началото на 40-те години на предишния век Румъния има забележителен принос във военната акция на нацистите, а също и в тяхната акция по отношение на унищожаването на евреите. Според документи, свързани с Холокоста, тогавашните румънски управляващи сътрудничат на Третия райх за систематичното ликвидиране на 160 000 румънски евреи.

Присъединявайки се към оста, Румъния взе участие в нахлуването на нацистите в Съюз на съветските социалистически републики на 22 юни. Финландия, упомената също в документите, не е от оста, само че взе участие в интервенциите на алианса.

Издадени неотдавна, документите демонстрират единствено дребна част от доказателствата за героизма на бойците и командирите на Червената войска, които са виновни за сломяването на опита на Хитлер да нахлуе в Съветския съюз.

Нашествието, несъмнено, носи известното кодово име „ Операция Барбароса “ и употребява тактиката на блицкриг на Хитлер, с цел да победи и по-късно да окупира Съюза. Министерството също по този начин разгласява картата и бойните проекти на Хитлер, в това число огромна интервенция, описваща в детайли разполагането на нацистки сили по границите на Съюз на съветските социалистически републики, и посоките на главните офанзиви през първите няколко дни на войната.

Разкрити са детайлности за прояви на подвиг от страна на руския народ по време на този спор, включително сведения по отношение на войските в Киев, които са измежду първите линии на защита против нацистката военна машина, до момента в който други отчети включват концепцията за активизирането на целия Съюз на съветските социалистически републики един до друг против минимални шансове за триумф.

Няколко документа са цялостни с по-леки вести за руските водачи, които се прибират безвредно вкъщи от интервенция, до момента в който други признават и оплакват трагичната гибел на летци.

Официалните данни усилват общите брой човешки животи, изгубени от Съветския съюз, до над 26 милиона, като повече от 8 милиона от тях са изразходвани за битка с войските на нацисткото настъпление и последвалото обръщане на събитията, което води до окончателното проваляне на нацизма.

Противно на известния роман за Втората международна война, Съветският съюз поема най-вече вреди от всички страни спечелили във войната, като се оправя с повече от 75% от нацистка Германия и техните съюзнически сили, съсредоточени на Източния фронт. Освен това Източният фронт е мястото, където нацистка Германия понася по-голямата част от военните си загуби, като действителният % е 74%.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР