В началото на 40-те години на миналия век армията на

...
В началото на 40-те години на миналия век армията на
Коментари Харесай

Защо хората крещят „Джеронимо!“ преди да скочат?

В началото на 40-те години на предишния век армията на Съединени американски щати тества за първи път концепцията за парашутни скокове от самолети като метод за разполагане на войски. Първата група, която създава техники за парашутизъм, е поделение от 50 военнослужещи, известно като Парашутен изпитателен взвод.

Те са основани във Форт Бенинг, щата Джорджия, и прекарват по-голямата част от лятото в изтощителни тренировки в жегата, носейки парашути на гърба си дружно с останалото общоприетоо съоръжение. Когато тренировките приключат за деня, бойците обичат да се провиснал и да се разхладят малко и нормално вечер множеството от тях отиват в климатизирания киносалон, с цел да гледат филм.

Една вечер през август 1940 година този филм се оказва уестърнът на Paramount „ Джеронимо “ – за военния водач и водач на апачите Чирикахуа.

След кино лентата се сяда на бира, естествено. На връщане към леглата групата разисква скока на идващия ден – първият им дружно. Към този миг парашутистите имат зад тила си единствено няколко независими скока и доста от тях си признават, че са обезпокоени. Редник Обри Еберхардт, крепък, двуметров боец от Джорджия, твърди обаче, че не се притеснява; този всеобщ скок не е нещо по-особено.

Другите бойци считат, че той в действителност тайничко също се опасява, просто не си го признава.

Така и става.

Останалата част от взвода не желае да остане по-назад и при идващите скокове също вършат неговия военен зов. Така се ражда традиция… На идната година първата публична парашутна част на армията, 501-ви пехотен парашутен батальон, трансформира „ Джеронимо “ в собствен лозунг, откакто командирът му търси потомците на същинския Джеронимо, с цел да изиска позволение. (Името на вожда в действителност е било Гоякла. Джеронимо бил прякор, който се отнасял до свирепостта му, когато се сражавал с мексиканските бойци, които се молели на свети Йероним.)

След Втората международна война управлението на армията не разрешава викането от съображения, че ще се издаде позицията на бойците по време на интервенция. Силното наличие в медиите на парашутистите по време на войната обаче слага вика „ Джеронимо “ в публичното схващане.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР