На 76-годишна възраст в английския град Кембридж почина бившият съветски

...
На 76-годишна възраст в английския град Кембридж почина бившият съветски
Коментари Харесай

Почина писателят и дисидент Владимир Буковски

На 76-годишна възраст в британския град Кембридж умря някогашният руски отстъпник и публицист Владимир Буковски, заяви ТАСС.

През 60-те и 70-те години на предишния век Буковски беше прочут активист на дисидентското придвижване в Съюз на съветските социалистически републики и през 1972 година беше наказан за "Антисъветска пропаганда " на две години затвор и пет години изселване. Той е измежду първите, които намерено приказват за практиката на изпращане на политически пандизчии в психиатрични клиники от руската власт. Буковски прекарва повече от 12 година в руски затвори, трудови лагери и изправителни психиатрии, употребявани от руския режим като профилирани затвори.

През 1971 година Буковски съумява да съобщи на Запад повече от 150 страници доказателствен материал за репресиите над политически неуместните в профилирани психиатрични клиники в Съветския съюз. Информацията притегля вниманието на правозащитници от целия свят (включително вътре в страната) и става мотив за последвалия му арест по-късно същата година. На процеса през юли 1972 година Буковски е упрекнат в уронване на престижа на руската психиатрия, контактуване с задгранични публицисти, владение и разпространяване на самиздат, за което е наказан на 7 година задържане — първите 2 година в затвор и 5 година в изгнание. Докато е под арест в политически лагер, дружно със своя сълагерник психиатъра Семьон Глузман, съумява да напише книгата „ Ръководство по психиатрия за другомислещи “, която е предопределена да оказва помощ на други дисиденти в битката им срещу държавните репресии. През 1976 година Буковски е превозен със аероплан до Швейцария, където е сменен за генералния секретар на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, държан в пандиза от режима на Аугусто Пиночет. През 1977 година се среща с американския президент Джими Картър в Белия дом. Установява се във Англия, където приключва Кеймбриджкия университет със компетентност „ Неврофизиология “. През 1980-те години интензивно се занимава с антикомунистическа активност и оглавява интернационалната антикомунистическа организация "Интернационал сопротивления ", в която влизат 49 партии и придвижвания.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР