На 7 април от Интерпол са поискали задържането и екстрадирането

...
На 7 април от Интерпол са поискали задържането и екстрадирането
Коментари Харесай

Интерпол иска екстрадирането на Желяз и още четирима. България отказва, засега

На 7 април от Интерпол са поискали задържането и изгонването на Желяз Андреев и още четирима българи, обвинени в нарушение на комерсиалното ембарго, наложено от Съединени американски щати на Сирия. Моето решение е лицата да не бъдат арестувани. Това обяви основният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата, завършил преди минути.

Става въпрос за двама мъже, родени през 1980 и 1986 година, и две дами, родени през 1987 и 1969 година И четиримата се намират на територията на София.

„ Задържането се претендира на същото съображение, каквото се претендира за Желяз Андреев – въз основата на същите обвинявания, на същите правосъдни актове, които са издадени. Това значи, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния способен областен прокурор, който би трябвало да внесе претенции в Софийски градски съд за краткотрайно задържане “, изясни Цацаров.

Но решението на основния прокурор е четиримата да не бъдат арестувани.

" Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат арестувани, до момента в който обстановката не бъде прецизирана - сподели Цацаров. - При развиването на обстоятелствата и документите досега и при съществуването на изводите, направени на Окръжен съд - Добрич, ние стигнахме до извода, че на този стадий Прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата. "

Договорът сред България и Съединени американски щати от 2008 година дава опция българското правосъдно министерство и Държавния департамент на Съединени американски щати да проведат съвещания по отношение на работата по обособени случаи и в този момент страната ни ще се възползва от това право.

" Единственият механизъм, който считаме, че е вероятен за да установим всички свои отговорности, с цел да осъществим международно-правните си отговорности и да не засягаме правата на българските жители, е да проведем такива съвещания ", сподели Цацаров.

Той е изпратил писмо до министъра на правораздаването Цецка Цачева, в което излага обстоятелствата и претекстовете на съда по случая и предлага инициирането на такива съвещания по всеки от петте случая.

" Консултациите би следвало да се проведат на експертно равнище за прецизиране на настояванията на американската страна и за разискване на това дали има наложителен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като основен прокурор е лицата да не бъдат арестувани. Длъжни сме да осъществим отговорностите, които България има по този контракт, само че би трябвало да защитим и правата на българските жители, тъй че търсим механизъм, посредством който обстановката да бъде прецизирана дотам, че да не се стигне до голословна репресивна активност “, сподели още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР