На 6 март 1953 г. на мястото на починалия Сталин,

...
На 6 март 1953 г. на мястото на починалия Сталин,
Коментари Харесай

6 март 1953 г. Наследникът на Сталин - българин от Охрид?

На 6 март 1953 година на мястото на умрелия Сталин, за министър-председател на Съюз на съветските социалистически републики и общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз, е определен Георгий Маленков.

Той е роден на 8 януари 1902 година в Оренбург, Русия. Някои от предците му по бащина линия са от български генезис. Те са били преселници от Охрид и са заемали високи постове в съветската императорска войска. Маленков приключва класическа гимназия по време на съветската гражданска война, след което се включва в редовете на Червената войска през 1919 година и става член на болшевишката партия на Ленин през 1920 година

След началото на Втората международна война той е определен за член на Държавния комитет по защита. След края на войната е претрупан с демонтажа на военно - промишления комплекс на Третия райх и прехвърлянето му в Съюз на съветските социалистически републики.

През 1946 година кандидатурата на Маленков е издигната за кандидат-член на Политбюро. Въпреки че, изпада в недружелюбност за сметка на съперниците си – Андрей Жданов и Лаврентий Берия, той бързо си връща благосклонностите на Сталин след гибелта на Жданов. Берия скоро се съюзява с Маленков, организирайки избиването и пращането в трудови лагери на всички съдружници на Жданов. През 1948 година Маленков става секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. За да тества Маленков като евентуален негов правоприемник, Сталин последователно се отдръпва от Централен комитет и разпорежда множеството си отговорности и задания на него. През 1952 година Сталин дори отстранява длъжността основен секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Така Георгий Маленков съумява да стане безспорен правоприемник на Сталин след неговата гибел. Под натиска на партийната върхушка той е заставен да подаде оставка като общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз. Така Маленков отваря пътя за партийното издигане на Никита Хрушчов.

Двамата политици взаимно управляват Съюз на съветските социалистически републики в продължение на две години.

През февруари 1955 година Маленков е заставен да подаде оставка. През 1961 година е изключен от Комунистическа партия на Съветския съюз и заточен в Казахстан. През 1968 година му е позволено да се завърне в Москва. Той се дистанцира от публичния живот. Георгий Маленков умира на 14 януари 1988 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР