На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един

...
На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един
Коментари Харесай

Преображение Господне

На 6 август Православната черква чества Преображение Господне – един от най-ранните църковни празници. Според Библията, до момента в който Исус проповядвал за Царството небесно, имало елементарни хора, че и вярващи, които се съмнявали или не разбирали думите Му. Голямата илюзия била, че Той им обещавал царство на земята, а не небесно и не разбирали в дълбочина божествената му същина.

За да ги убеди в думите си и да показа в цялостна светлина Словото Божие, той решил да им се покаже в небесната си същина. Взел със себе си Петър, Яков и Йоан – трима от апостолите Си и изкачил с тях Таворската планина, покрай Галилея. Уморени от пътя, учениците Му заспали, а когато се събудили, видели Учителя си в изменени, сияещи облекла и лице, излъчващо светлина – той се преобразил. Исус беседвал с Мойсей и Илия – светци от Стария завет. Тримата апостоли коленичили, само че чули глас Господен от небесата, който им споделил: " Този е Моят Син любим, в Когото е Моето снизхождение! Слушайте Него! ".

На днешния ден се освещава първото грозде, въпреки и зелено, и се раздава на близки и съседи, с цел да е богата идната годишна продукция.

В националната традиция Преображение Господне се свързва също с видоизменение, само че на времето. Казват, че от този ден водата към този момент не става за къпане, студът идва нощем и времето се обръща. От този ден есента към този момент се задава и припомня за себе си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР