На 500 метра от границите на защитена зона Витоша се

...
На 500 метра от границите на защитена зона Витоша се
Коментари Харесай

Жилищна сграда с басейн расте до защитената зона във Витоша

На 500 метра от границите на предпазена зона " Витоша " се строи жилищна постройка, като за задачата се изсичат голямо количество дървета. За това алармираха журналистът Люблена Папазова и общинският консултант от " Демократична България "  Тома Белев. Папазова популяризира и фотоси на строителната площадка. " Блок на Витоша, в естествения парк, на метри от обичаната на туристите пътека " Инж. Иванов " в региона на село Бистрица, местността Манастира, която към този момент стана известна. Строи се без почивен ден, в това число и през днешния ден. Направен е път, дърветата се секат непрестанно, колите на служащите се качват все по-нагоре. Според осведомителната табела става дума за жилищна постройка с паркинг и трафопост, подпорна стена не се загатва. Моля споделяйте, тъй като скоро даже на Черни връх ще вдигнат една кооперация ”, се споделя в поста на Папазова във " Facebook ".

Според Белев парцелът, върху който се строи, е с обща повърхност от 43 дка. Разрешението за градеж е издадено от основния проектант на София Здравко Здравков на 24 февруари т.г, демонстрира регистърът на НАГ. То е влезнало в действие на 11 март. Разрешението е за градеж на  жилищна постройка, закрит и открит басейн, обслужваща постройка с гаражи, под земята поливен контейнер, контейнер за противопожарни потребности, изгребна яма и вграден трафопост. Разгъната застроена повърхност на обекта със сутерена е 6 655 кв.м.

Разрешението е издадено на името на Николай Динков Найденов, на който през юни 2016 година Столичният общински съвет е разрешил да сплоти голям брой закупени по-малки имоти и да бъде направен обстоен организационен проект на новия урегулиран аграрен парцел. В решението на СОС написа, че настояването за Подробен устройствен план е прегледано от ОЕСУТ през 2014 година и че през 2015 година е импортирано в допълнение геодезическо снимане и експертна оцента на съществуващата висока растителност, заверена от общинското дружество " Зелена система ".

" Новообразуваният УПИ ще разреши на притежателя му да го употребява според капиталовите си планове в сходство с предвижданията за зоната по Общия организационен проект на Столична община. Според него парцелите, предмет на проекта, попадат в зона " Жилищна зона с преобладаващо малоетажно застрояване в естествена среда ". Предвиденото застрояване на жилищни здания и трафопост е възможно в тази устройствена зона. С проекта за застрояване се планува 2-етажно ниско като темперамент и свободностоящо като метод застрояване ", е записано в решението на СОС.

В него е посочено още, че е „ показаното мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда за преценка на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда, от което е видно, че липсва нужда от осъществяването на оценка на въздействието върху околната среда. “ Според Тома Белев обаче в регистъра на процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда липсват данни за сходна процедура в землището на село Бистрица или от този вложител. " За контрола направихме инспекция и в регистъра за екологична оценка, където също се откри липса на данни за сходна процедура на името на вложителя или за землището на селото. На уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда София е намерено решение от 2016 г с което се смята, че приемането на Подробен устройствен план не предстои на оценка за съгласуемост с задачите на Натура 2000 зоните ", разясни общинският консултант във " Facebook ".

Съгласно плана за общ организационен проект на София парцелът попада в „ Жилищна зона с малко етажно застрояване в естествена среда “, оповестява още Белев.  " Съгласно приложение 1 на мнението по екологична оценка на проекта е записана мярка „ Предвиденото уголемение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като се отстои минимум на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за към момента незастроените територии. Съгласно това и заради фактът, че целият парцел, който се застроява, попада в рамките на полосата от 500 метра на границата на парка, смятам, че той не предстои на застрояване. Като общински консултант насочих искане до министъра на околната среда за инспекция и издаване на насилствена административна мярка за прекъсване на градежа за нарушение на изискванията по екологичната оценка ", заяви Белев във " Facebook ".

 

В края на август от софийската организация на АБВ свикаха конференция поради градежа над Бистрица.  “Във вилна зона „ Бистрица “ са изсечени десетки декари гора в подножието на планината. В момента мястото е терен, строителна площадка. Подчертавам, че не става въпрос за противозаконен градеж. Мястото е заградено с ограда, има си табелка, на която си написа кой е възложителят, строителният контрол и всички нужни реквизити “, оповестява ръководителят на организацията Христо Колев. „ След като не е нелегално, тези позволения, са подписани от някого. Не от една, а от много институции. Съгласувано е и дадена зелена светлина. Ние от АБВ желаеме да попитаме по какъв начин е допустимо да се строи в планина Витоша? Ще желаеме среща с кмета на „ Панчарево “ Николай Гюров, ще желаеме среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, с гл. проектант Здравко Здравков, разяснява още той. Не е оповестено дали такава намира се е състояла и какви са резултатите от нея. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР