На 5 април 1815 година вулканът Тамбора, намиращ се в

...
На 5 април 1815 година вулканът Тамбора, намиращ се в
Коментари Харесай

Легендата за планината Тамбора

На 5 април 1815 година вулканът Тамбора, намиращ се в Индонезия демонстрира интензивност. Той стартира да бълва лава със страхотна мощ, най-голямото изригване в познатата ни история. Много хора, живеещи наоколо до вулкана губят своя живот. Тамбора хвърля толкоз доста пепел и аерозоли в атмосферата, че небето потъмнява и хората не съумяват да видят слънцето.

Тези частици се разпръсват през идващите месеци и оказват резултат върху международния климат. Средната температура на земята пада с три градуса, само че резултатът е краткотраен. Последиците от това изригване са пагубни. Вижте какво споделя легендата.

Мъж посещава кралство Тамбора и се стопира в инцидентна джамия, с цел да се помоли. По напълно огромна случайност в същата тази джамия се оказва и кралят, който е вътре с две кучета. Посетителя без да знае, кой е отсреща му се оплаква от обстоятелството, че вътре в святото място има кучета. По-късно денем краля схваща за това недоволство и кани недоволния посетител на вечеря.

Странникът приема и двамата вечерят, а когато храненето завършва краля общително споделя, че в действителност те са се хранили със същите тези кучета, които са били в джамията. Вбесен от този факт, посетителя осъжда царя и го назовава демон. Краля неотложно подрежда на стражите да уловят индивида и да го екзекутират. Убиват го и го хвърлят тялото му в кратера на спокойния вулкан. Още до момента в който слизат надолу обаче, вулканът постепенно стартира да демонстрира признаци за безпокойствие. След няколко години на леки изригвания, вулканът демонстрира своята свирепа същина и погубва цялото кралство, както и хиляди поданици.

Има изказвания, че великият Наполеон губи борбата при Ватерло точно поради неприятното време, което е провокирано от изригването на Тамбора. Той забавя своята офанзива, тъй като времето е неимоверно неприятно, в резултат на изригването, което е три месеца по-рано. Денят е неделя 18 юни 1815 година. Атаката е планувана за сутринта, само че се състои по обяд поради мощния дъжд. Наполеон се надява пороят да спре, с цел да може да се нападна с цялата си мощност, само че транспортите, които прекарват оръжието засядат в калта.

Забавянето дава опция на съперниците да консолидират своите сили и до залез слънце, Наполеон е победен от английските, холандски и немски войски, под командването на военачалник Уелингтън. Ватерло е регион в Белгия, а това проваляне трансформира международната политическа карта и поставя завършек на ръководството на Наполеон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР