На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят славянското

...
На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят славянското
Коментари Харесай

Всеки с име Тихомир и Тихомира празнува имен ден днес

На 4 януари имен ден честват всички, които носят славянското име Тихомир и Тихомира. Името е формирано от думите спокоен и мир, като се има вяра, че носи спокоен и преклонен живот на своите притежатели.

На днешния ден православната черква отбелязва и Събор на 70-те апостоли. Почита се и паметта на свети преподобен Теокист и преподобномъченик Онуфрий Габровски.

Свети Онуфрий е образец за това по какъв начин човек може да изкупи своите грехове, след което душата му да бъде възвисена от Бог.

Докато бил малко момче, родено в края на XVIII век по време на турското иго в Габрово, младият Манасий, светското име на светеца, декларирал пред група турци, че ще смени своята религия и ще стане мохамеданин.

Родителите му обаче желали да го спасят от тази орис и по тази причина го скрили в Троянския манастир. Там той получил монашеско звание и името Онуфрий. Понеже като младо момче бил подготвен да промени на християнската религия, Онуфрий се чувствал неверен пред Бог.

За да изкупи прегрешението си, той отпътувал за Атон, където се отдал на непоколебим пост и молитва в продължение на месеци.

 Събор на 70-те апостоли

На Разпети петък той поставя чалма на главата си, след което отива пред локалния кадия, хвърля чалмата и я стъпква, обявявайки, че ще следва заветите само на Исус Христос.

Турците поискали да се извини за обидата и да се потурчи, само че той отказал и бил обезглавен на 4 януари 1818 година.

В новозаветните книги имената на Светите седемдесет апостоли не са упоменати, само че се знае, че те също биват разпратени от Бог по целия свят, с цел да проповядват християнството с обич и примирение.

След Христовото възкресение неговите апостоли се почнали да проповядват за живота и страданията на Божия наследник. Те проповядвали освен със слово, само че и посредством примерния си благодетелен живот, показващи самообладание и примирение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР