На 4 декември 2016 г. 28-годишният тогава Едгар Мадисън Уелч

...
На 4 декември 2016 г. 28-годишният тогава Едгар Мадисън Уелч
Коментари Харесай

Бягство от заешката дупка: Историята на един бивш конспиративен теоретик

На 4 декември 2016 година 28-годишният тогава Едгар Мадисън Уелч от Северна Каролина нахлува въоръжен в пицария във Вашингтон, воден от тайната доктрина, че в мазето ѝ се държат деца, които се употребяват като полови плебеи от висши представители на Демократическата партия в Съединени американски щати.

Уелч стреля три пъти без да успее да нарани никого. Малко по-късно е задържан, а пред полицията изяснява, че решил самичък да проверява дали в действителност в заведението се държат деца като полови плебеи.

Това е жесток образец какво може да аргументи на човешкото схващане една тайна доктрина. Въпреки че Уелч не открива нито едно дете, и до през днешния ден доста хора не престават да са уверени в нейната правота. По-късно той е наказан и декларира, че съжалява за безразсъдното си държание.

Конспирацията „ Пицагейт “, както се назовава вашингтонската история, се появява в интернет през 2016 година малко преди президентските избори, извоювани от Доналд Тръмп.

Коренът на историята потегля от хакнатите имейли на Джон Подеста, началник на акцията на Хилъри Клинтън, която е тогавашният кандидат-президент на Демократическата партия. Въпреки че на никое място в тези имейли не се загатва историята с пицарията, почитатели на конспирацията откриват „ кодови известия “. Впоследствие всичко това е поето от медии, обществени мрежи и уеб сайтове, почитатели на Тръмп. В последна сметка тази небивалица се трансформира в нещо голямо, а хората стартират да ѝ имат вяра. Действията на Уелч са доказателство.

„ Пицагейт “ е единствено един образец.

Има редица други известни тайни теории – че Земята е плоска, че кацането на Луната е фалшифицирано, че офанзивите от 11 септември са работа на американското държавно управление, че антените на 5G мрежата оказват помощ за разпространяването на Covid.

Вече е открито и в практиката, че в случай че човек забие в четене и гледане на такива материали, може да стане доста неприятно. Дори да не тръгне да стреля, с цел да спре някаква измислена неправда, вероятността да се отчужди от семейство и близки и съвсем да полудее от конспирации е доста огромна.

Какво обаче се случва, в случай че някой реши да се измъкне от тайното тресавище?

„ Беше доста необичайно да вярваш “, разказва прекарването пред The Guardian 44-годишният Брент Лий. За себе си споделя, че в продължение на над 15 години е почитател на всевъзможни тайни теории – вижда демонски знаци при откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, уверен е, че секрети общества ръководят политическия живот, банките, религиозните институции и развлекателната промишленост. Прекарва огромен част от времето си в онлайн полемики с други „ вярващи “. Но през 2018 година нещо се случва. Изведнъж Лий открива, че не харесва новите тайни теории.

„ Беше ми писнало, усетих, че не мога повече да чета, чувам и виждам, тъй като нямам доверие “, споделя той. И по личните му думи се „ изключва “ от тези общности.



Снимки: Brent Lee / X

Днес споделя, че се пробва да оказва помощ на други, влезнали в „ заешката дупка “, само че без необикновен триумф най-малко измежду старите му съидейници. Те не желаят да го чуят и настояват, че се е продал на „ елитите “. Скоро му следва изява на конференция за дезинфомрацията в Полша. Едновременно с това прави и подкаста Some Dare Call It Conspiracy, в който громи тайните теории.

Лий признава, че е бъркал години наред, само че и той не може да изясни за какво е вярвал на нелепици. Някои от тайните теории са толкоз неуместни, че е мъчно даже да схванеш какво тъкмо се пробват да ти внушат.

„ Не ме карайте да изяснявам смисъла им, тъй като подобен няма. Ето за какво се срамя от себе си. Просто бях приел тези пояснения и смятах, че по този начин действа светът “, споделя той.

Въпреки че се е откъснал от тези общности, Лий споделя, че на тях не трябва да се гледа надменно и да бъдат подминавани, тъй като са доста рискови.

1/13 #TinFoilConfessions a????

In 2003 I fell headfirst into the rabbit hole via 9/11 conspiracy theories and was eventually consumed by a 'cult-like ideology' for 15 years.

I crawled back out in 2018.

Watch the full video " A Conspiracist In Recovery " by @TheBristolCable???? pic.twitter.com/PgIwLI8Cmk
— Brent Lee (@BrentLeeSDCIC) February 10, 2023 Един образец – онлайн придвижването „ Truther ”. Най-общо казано това са хора, които в никакъв случай не имат вяра на формалната версия за несъмнено събитие и считат, че нещо се крие. Да речем – офанзивите от 11 септември са проведени и готови авансово, тъй като кулите на Световния търговски център няма по какъв начин да се срутен само от ударите на самолетите.
Това съмнение на общо съображение пораства през годините и пуска все по-дълбоки корени измежду американското общество. Естествено, то се трансформира според от събитията и употребяваните технологии за разпространяване на дезинформация.

От няколко години е изключително настоящо придвижването QAnon. То е мощно обвързвано с описаната „ Пицагейт “. Привържениците на Q също имат вяра в ръководството на „ педофилския кръг “, само че са и уверени, че Доналд Тръмп е най-големият му зложелател и рано или късно ще ги удари, арестува, осъди. Освен това считат, че Q е почитан чиновник на американското държавно управление, който им праща кодирани известия, оставени някъде из онлайн пространството и те би трябвало да ги разчетат. Досега Q на няколко пъти е обещавал да разкрие самоличността си, само че не го е правил.

QAnon прерасна в политическо придвижване и то с поддръжка. Според скорошно изследване към 17% от пълнолетните американци имат вяра в пропоядваните от Q теории. Все по-често на минтинги и събирания на Републиканската партия могат да се видят знаците на Q. А претенденти, които имат вяра на това, биват избирани на разнообразни длъжности.

Ето това е големият проблем с тайните теории. След като един човешки мозък бъде трансфорат в желе посредством вдишване на куп нелепици, той е податлив да има вяра на безусловно всяка нелепост. Това го трансформира в елементарно манипулируем и занулява способността му да мисли сериозно. Общество, в което болшинството от гласуващи са на този хал, може да си избере всеки шарлатанин и измамник да ги води и няма да види никакъв проблем в това.

Лий се „ закача “ за тайните теории около събитиятa от 11 септември. През 2003 година, когато е на 24 години, му попадат видеа с „ различна “ версия за случилото се по време на атентатите. Самият той мъчно дефинира кое е било решаващото събитие да повярва, че секрети общества ръководят света. Смята, че може би се е убедил откакто схванал, че до момента в който е учел в университета Йейл президентът Джордж Буш-младши е бил част от тайния клуб „ Череп и кости “. Днес Лий споделя, че част от казуса е било образованието му.

„ Не бях теоретичен да правя оценка информацията, която ми се сервира или да я ревизирам. Не мисля, че бях малоумен, а просто доста доверчив за метода, по който се движи светът “, споделя той.

Постепенно приятелите му се отегчават от неговите теории. Той пък се концентрира върху онлайн общуването си и по този начин кръгът се затваря. След теористичните атентати в Лондон през 2005 година той прекарва голяма част от времето си в търсене на доказателства, че и зад тях стои държавното управление. Изградил за себе си „ различното пояснение “, той го разгласява в блога си. Днес споделя, че се срами тъй като е разпространявал такива неистини.

Проблемът с конспирациите става все по-сериозен и те никнат като „ гъби след дъжд ", споделя изследователката Наоми Клейн. В новата си книга тя отбелязва, че хората попадат под въздействието на такива версии постоянно в опит да намерят отговор за несправедливостите в живота.

„ Те постоянно бъркат за обстоятелствата, само че разпознават възприятията. Например чувството, че истината за доста неща се крие, за това, че всяко човешко злощастие може да е облага за някой различен “, написа тя.

С времето теориите на конспирацията евлюират и стигат до крайности. Ако при започване на века най-сериозното им достижение бе да се съмняват, че американските управляващи са си самоорганизирали 11 септември, към днешна дата границата е изместена.

Един от най-видните представители и разпространители на сходни фейкове – американският водещ Алекс Джоунс – стигна до там, че да разгласи всеобща пукотевица, при която починаха деца, за режисура. Лий дефинира Джоунс като един от хората, отказали го от тайните теории, защото версията на водещия го нервира.

Става дума за нападението против началното учебно заведение Санди Хук през 2012 година когато бяха убити 26 души. Години наред Джоунс, който бе измежду доближените почитатели на Тръмп, безогледно разпространяваше лъжата, че това било режисура и никой не е умрял.

В последна сметка той бе наказан от родственици на умрелите за милиони долари, само че разгласи персонален банкрут в опит да избегне заплащанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР