На 4 април 2022 г. в Страсбург беше открита пленарната

...
На 4 април 2022 г. в Страсбург беше открита пленарната
Коментари Харесай

Кючюк: Войната в Украйна сплоти държавите от ЕС

На 4 април 2022 година в Страсбург беше открита пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП), която ще продължи до 7 април 2022 година Сред предпочитаните й тематики са закрилата на деца бежанци от Украйна, сигурността и защитата на Европейски Съюз и финансирането на енергийната инфраструктура.

Повече по тематиката пред Радио София говори евродепутатът Илхан Кючюк, член на Комисията по външни работи на Екологичен потенциал. По думите му, Европарламентът играе доста основна роля освен във връзка с санкционната политика, а и като цяло той се явява оня глас, който би трябвало да даде посоката на придвижване на Европейски Съюз.

„ Санкциите са една от огромните вести през последно време. Те ще не престават, те ще се ускоряват, тъй като единствения метод, по който Европейски Съюз може да окаже най-пряка поддръжка към Украйна с изключение на финансовата помощ, която дава е в действителност посредством налагането на наказания “, сподели евродепутатът.

Той добави, че те ще имат своите последици както към Русия, по този начин и към самия Европейски съюз, като по-зависимите от съветски газ стопански системи ще ги усетят по-осезаемо.

„ За първи път геополитиката върви ръка за ръка с климатичните промени “, сподели Кючук и добави, че измененията дружно с търсенето на различни източници за европейската стопанска система (основно енергийна) се оказват огромно предизвикателство. Той сподели още, че:

„ Тези две рецесии и коронавирус рецесията, както и нашествието на Русия в Украйна демонстрираха недъзите, само че дадоха и доста благоприятни условия на европейския план “.

Относно глобите към Русия, той сподели, че би трябвало да сме търпеливи, защото те няма да сработят от единствено себе си и другото значимо е те да бъдат изпълнявани в цялостния им размер от страните членки, а третият детайл на глобите е да няма припокриване.  

Според евродепутата, Стратегическият компас, признат от министрите на Европейски Съюз и утвърден от Европейския съвет предходната седмица, обрисува проекта за деяние на Европейски Съюз за " отбрана на неговите жители, полезности и ползи и принос към интернационалния мир и сигурност ".

„ От друга страна връзките със Съединени американски щати се оказват основни. До в този момент във външната политика на Съединени американски щати от времето на Хилъри Клинтън на първо, второ и трето място беше Китай, а някъде на четвърто и пето беше Русия “, сподели Кючюк.

По думите на евродепутата, сегашните геополитически процеси се отразяват и на Западните Балкани, като те също усещат тежестта на рецесията и заслужено слагат въпроса за по-бързата интеграция. Той сподели още, че:

„ Стратегически интерес е на Европейски Съюз и на България в това число, страните от Западните Балкани да бъдат част от това цивилизационно пространство, което обезпечава сигурност, независимост и разцвет “.

Илхан Кючюк показа, че Република Северна Македония значително е покрила упованията на копенхагенските критерии и има предпочитание да продължава с промените.

Всички вести от категория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР