На 38 години българската волейболна звезда Матей Казийски в момента

...
На 38 години българската волейболна звезда Матей Казийски в момента
Коментари Харесай

Императорът не показва признаци на падане

На 38 години българската волейболна звезда Матей Казийски сега е топреализатор на италианската Суперлига

Матей Казийски от Итас (Тренто) е идващият играч в поредицата на Международната волейболна федерация (FIVB) за най-хубавите играчи в италианската Суперлига. Неговият клуб се изправя против водача Сър Сейфти Суса (Перуджа) в огромното дерби в неделя (20 ноември) от 17,30 часа българско време.

Този сезон е специфичен за капитанът на Тренто Матей Казийски. Традиционно посрещач, в този момент в своя 13-ти сезон в Суперлигата, той смени поста си с Даниеле Лавиа, с цел да играе като диагонал. Високият 203 см българин води класацията за най-хубави изпълнители в Лигата с общо 171 точки в 8 изиграни мача, и е с 23 точки преднина пред втория. Той е и най-хубавият нападател в Лигата с общо 153 точки и един от най-хубавите реализатори на сервис с 12 аса. В неделя той ще води съотборниците си в конфликт от най-високо равнище против единствения непобеден тим досега в Лигата Перуджа.

" Много съм стимулиран, както съм бил и в предходните 9 сезона, които прекарах в Тренто. Отне ми известно време, с цел да заиграя като диагонал, само че с всеки идващ мач става все по-добре и по-добре. Целият тим работи интензивно в залата и има мощно предпочитание да израстваме още повече. Както постоянно има доста какво да подобряваме, само че сме на прав път ", споделя Матей Казийски, който е и капитан на Тренто.

Невероятният волейболен гений на Матей е видян още при започване на кариерата му в родната му България. Започва в Славия и печели трофея националната Купа и среброто от шампионата, когато е единствено на 14. През 2003 година той печели бронз на Световното състезание U21 с младежкия народен тим на България, като беше най-хубав нападател на шампионата и дебютира и за мъжкия народен тим.

До отдръпването си от националния тим на България през 2012-а Матей Казийски способства за три бронзови медала - първо на Световното състезание през 2006 година, по-късно на Световната купа през 2007-а и на Европейското състезание през 2009-а. Той игра на Олимпиадата в Пекин през 2008 година и оказа помощ на " лъвовете " да се класират за тази в Лондон 2012. Казийски също завоюва няколко самостоятелни оценки, в това число за най-хубав реализатор на сервис на Мондиал 2006, най-хубав нападател в Световната лига 2006-а и най-хубав реализатор на сервис в Световната лига през 2004-а. Ползва се със статут на икона в страната си и през 2010 година е определен за Мъж на годината на България.

Българската звезда е още по-успешна на клубно равнище и се трансформира в един от най-титулуваните играчи в интернационалния клубен волейбол. След като игра за Славия и Лукойл-Нефтохимик (Бургас), той направи първия си интернационален трансфер през 2005 година, като се причисли към Динамо (Москва) за два сезона. С съветския гранд той завоюва купата в шампионата и трофея от националната Купа, както и бронз и 4-о място в Шампионската лига.

Заедно с българския си треньор и ментор Радостин Стойчев, Казийски се реалокира в Тренто през 2007 година и беше катализаторът за интервала на невиждана популярност за италианския клуб. Неговият първи от четири интервала с тима продължи шест сезона и донесе четири трофеи от Световното клубно състезание, три трофея от Шампионската лига и един бронз, 6 подиума в италианската Суперлига, в това число три трофеи и три сребърни медала, четири финала за Купата на Италия, в това число три трофея, и четири финала за Суперкупата на Италия, в това число един трофей. Заради това почитателите на Тренто му лепнаха прякора Императора.

Казийски се завърна в Тренто през сезон 2014/2015, а по-късно още веднъж през сезон 2015/2016 и в този момент е в четвъртия си интервал в клуба, откакто се завърна през 2021 година. През това време той добави още няколко подиума към своята впечатляваща витрина: бронз от Световното клубно състезание, две сребърни медала от Шампионската лига, сребро от Купата на CEV, злато и бронз от италианската Суперлига, три сребърни медала от Купата на Италия и цялостен комплект оценки в Суперкупата на Италия.

Освен за Тренто, Казийски игра за турския Халкбанк Анкара (сребро от Шампионската лига и златен требъл в страната), катарския Ал-Раян (сребро от Световното клубно състезание и купа от шампионата), японския ДжейТЕКТ Стингс Кария (титла от шампионата), полския Сточня (Шчечин) и италианския Верона.

През цялата си клубна кариера българският състезател събра и голям брой самостоятелни награди. Двете, които се открояват най-вече, са премиите за MVP на Световното клубно състезание през 2009-а и Шампионската лига през същата година. Казийски бе разгласен за MVP и на миналогодишната Суперкупа на Италия.

В момента в Суперлигата на Италия Тренто е втори с баланс от 5 победи, 3 загуби и 16 точки, пет по-малко от Перуджа, който е със 7 победи от 7 мача. Казийски и съотборниците също ще играят на Световното клубно състезание през декември в Бразилия, в Шампионската лига и, несъмнено, шампионата за Купата на Италия. Те към този момент завоюваха първия си орден за сезона, като взеха бронза от Суперкупата по-рано този месец.

" Матей Казийски е страховит образец освен с това, което прави на терена, само че и с всичко друго, което съставлява за съблекалнята, почитателите и клуба ", показа посрещачът на Тренто Оресте Кавуто.

В неделя Казийски и съотборници му гостуват на водача в Суперлигата на Италия Перуджа. Те влизат в мача със мощна серия от 4 победни победи в лигата, в това число чистия триумф предишния уикенд над Таранто. Срещата сигурно ще бъде тест за качествата на Тренто да се опълчи на водачите в шампионата и триточкова победа би понижила преднината на Перуджа до единствено две точки. Победа за Перуджа, въпреки това, пък би откъснала Джанали и компания на върха на класирането.

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Шампионската лига за мъже и дами и Световното клубно състезание за дами, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР