На 31 май тази година група от четири американски стратегически

...
На 31 май тази година група от четири американски стратегически
Коментари Харесай

Тежко послание на НАТО към Путин преди срещата на върха в Женева

На 31 май тази година група от четири американски стратегически нуклеарни бомбардировача B-52H Stratofortress прелетя за 12 часа над всичките 28 съюзнически страни, в това число Естония, Латвия и Литва, участвайки в европейската фаза на интервенция Allied Sky навръх прага на Русия. Това беше открита проява на мощ преди първата среща на Владимир Путин с Джо Байдън, откогато последният стана президент на Съединени американски щати.
В същото време два други основани в Съединени американски щати B-52 прелетяха през въздушното пространство на Съединени американски щати и Канада, с цел да завършат това съюзническо турне в страните членки на НАТО.
Генерал Джефри Харигиан, командващ американските Военновъздушни сили в Европа и началник на взаимното въздушно командване на НАТО, назова задачата „ страховито демонстриране на въздушно предимство на НАТО “ и съобщи, че „ няма проблеми, с които не можем да се оправим “.
Това е последното огромно обучение на НАТО преди срещата на 16 юни сред президентите Байдън и Путин в Женева.
В момента наоколо до Португалия се организира огромно военноморско обучение с присъединяване на английския самолетоносач „ Кралица Елизабет “, съпроводен от една подводница, разрушители и фрегати.
По-късно през юни те ще бъдат последвани от наземни учения в региона на Черно море, покрай границата с Русия.
Операция Allied Sky се организира към този момент е за втора година; нейното първо издание беше за първи път през август предходната година с шест бомбардировача B-52 - четири отново прелетяха над Европа и два над Съединени американски щати.
Известно е, че четирите бомбардировача, взели участие в европейската фаза на учението тази година, бяха пребазирани от Америка към авиобазата Морон в Испания още преди няколко седмици.
По време на европейската задача бомбардировачите са придружавани от 100 изтребителя от 22 страни от НАТО.
В интервенцията са взели участие и самолети-цистерни Stratotankers KC-135, дислоцирани във военновъздушната база Милдънхол в Англия, които зареждат във въздуха с гориво " летящите замъци " B-52.
„ Мисиите за бомбардировки показват надеждността на нашите сили за посрещане на провокациите пред световната сигурност, които са по-разнообразни и несигурни, в сравнение с когато и да е в нашата история “ - добавил военачалник Харигиан.
Сега интервенция Union Sky се организира на фона на бързо влошаващи се връзки сред Русия и Запада, които се задълбочиха още повече предходната седмица след насилственото кацане на аероплан от ирландска самолетна компания Ryanair в Беларус.
Въпреки че Русия не беше упрекната в директно присъединяване в конспирацията, шефът на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е „ мъчно да се повярва “, че Москва не е забъркана по никакъв метод и че Путин е единственият международен водач, защитаващ беларуския деспот Александър Лукашенко.
Всичко това беше предшествано от централизация на военни сили на границата с Украйна, което породи страхове в света от съветско настъпление.
Съединени американски щати също постановиха наказания на Русия за опит за интервенция в президентските избори и хакерски офанзиви в страната.
В Женева американският и съветският водачи ще се опитат да " заровят брадвата на войната ”, като Байдън се ангажира да възвърне " предвидимостта и стабилността " в връзките на Вашингтон с Москва.
На дневен ред щели да бъдат включени редица въпроси, в това число Украйна, Беларус, хакерски атаки и въпроси, свързани с правата на индивида, като пандиза на кремълския критик Алексей Навални, който се оплака от малтретиране в ареста.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР