На 31 декември 2015 година президентът на Русия Владимир Путин

...
На 31 декември 2015 година президентът на Русия Владимир Путин
Коментари Харесай

Роскосмос вече е държавна корпорация

На 31 декември 2015 година президентът на Русия Владимир Путин подписа декрет за разпускане на федералната галактическа организация Роскосмос. Вместо нея на 1-ви януари бе учредена държавна корпорация Роскосмос. Това е евентуално най-радикалният опит за промяна на галактическия бранш на Русия, който напоследък е придружен от корупция, отлагания на плановете и тежки повреди.

Историята на Роскосмос е разказана в подробни елементи на уеб страницата Russian Space Web (източник). Тук описвам най-накратко: по времето на Съюз на съветските социалистически републики ракетно-космическият бранш се управлява от особено Министерство на машиностроенето. Това продължава чак до 1991 година, когато Съюз на съветските социалистически републики е разформирован. Президентът Борис Елцин подписва декрет за сформирането на Руска галактическа организация (РКА) през 1992. Неин пръв началник е Юрий Коптев.

Рухването на Съюз на съветските социалистически републики довежда до колапс на галактическия бюджет. Много планове са прекъснати, а съветски експерти емигрират. Коптев изиграва решаваща роля – той съумява да реализира съглашение за сливането на два знакови плана – съветския за основаване на орбитална станция “Мир 2 ” и американския за основаване на орбитална станция “Фрийдъм ”. Така се ражда “Международната галактическа станция ”. С това деяние Коптев може би съумява да избави напълно съветската пилотирана космонавтика.

През 1999 година Елцин слива РКА с съветската авиация и по този начин се учредява Росавиакосмос. През 2004 година Путин още веднъж ги разделя. Тогава за пръв път стопанската система на Русия разрешава увеличение на бюджета за космонавтика. Но макар че в началото наподобява, че нещата ще потръгнат още веднъж безпрепятствено, това не се случва. Космическите планове се отсрочват, ракетите се провалят непрестанно. През 2011 година Русия изживя съкрушителна загуба на автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ”, която трябваше да полети до Фобос, спътника на Марс, да вземе проби от него и да ги достави назад на Земята. Тежките повреди доведоха до редица кадрови смени на управителни постове в другите звена, в това число и на ръководителите на Роскосмос. Но до този миг не се следи никаква смяна в позитивна посока.

През 2014 година Кремъл реши да предприеме опит за промяна – раздели галактическия бранш на две елементи – Обединена ракетна и галактическа корпорация (ОРКК) и Роскосмос. Целта бе Роскосмос да прави единствено и само планиранията, до момента в който ОРКК да се занимава с индустриалните действия. Но това единствено докара до увеличение на бюрокрацията и качеството не се усъвършенства.

Сега, с началото на 2016 година, Роскосмос се трансформира в държавна корпорация. Освен че ще може да управлява галактически планове, тя ще се занимава с бизнес и стопански действия.

Защо това се прави? Освен опитите за промяна и възстановяване на качеството, най-вероятно има и различен прикрит претекст – Русия желае да избави бизнеса си в областта на ракетни изстрелвания. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, това бе една от дребното области, които бяха съвсем изцяло избавени от колапс. Русия просто отвори полетите за всички и доста комерсиални компании започнаха да закупуват съветски ракети за изстрелванията си, тъй като съветските ракети са доста евтини. Вероятно това няма да продължи дълго – в Съединени американски щати към този момент има доста частни компании, които оферират ракетни изстрелвания на цени, конкурентни на съветските. Руският вицепрезидент Дмитрий Рогозин дори сподели тези дни, че Елон Мъск (основателят на СпейсЕкс) ги е “настъпил по пръстите на краката ” (източник).

Безспорно времето е назряло – Русия или ще си реформира галактическия бранш, или той ще западне изцяло. Дали учредяването на държавна корпорация е добра концепция, към момента следва да се види. Но съветски анализатори не са уверени, че промяната въобще ще успее.

“Когато Русия има проблем (и Роскосмос има много проблеми), тя постоянно избира бюрократичен способ и вместо една бюрократична конструкция, тя основава друга и това поражда разлюляване в управлението. Но това разлюляване значи единствено, че един бюрократичен клан побеждава различен бюрократичен клан. Не значи, че нещата в Роскосмос ще се подобрят ”, оповестява Александр Голц от съветския всекидневник Ежедневний вестник (източник).

Да, американците също търпят повреди, само че без значение от тях има и нововъведения – през месец ноември Блу Ориджин реализира възвращаем полет на суборбитална ракета, а през декември СпейсЕкс върна първа степен на орбитална ракета назад на Земята след полет.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР