На 30 юли 2021 г. Регионална дирекция за национален строителен

...
На 30 юли 2021 г. Регионална дирекция за национален строителен
Коментари Харесай

Образуваха наказателно производство срещу кмета на Царево заради отходната тръба на Синеморец

На 30 юли 2021 година Регионална дирекция за народен строителен надзор /РДНСК/ Бургас извърши инспекция по сигнал за противозаконен градеж на „ Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на основен канализационен колектор до Черно море “, отвеждащ битовите и фекални води в залива „ Свети Яни “, находящ се сред плажа при устието на река Велека и централен плаж „ Бутамята “ в село Синеморец, община Царево, оповестиха от ДНСК.

Съоръжението е второкласен по номенклатурата на типовете градежи. Проверката установи, че фактически колекторът /отходна тръба/ се употребява за оттичане на отходните води на селото в морето. Това е в нарушаване на издадената на 12 август 2008 година заповед от РДНСК Бургас за възбрана достъпа и използването на въпросния колектор, която е доказана с Решение № 1101/12.12.2008 година по адм. дело № 1437/2008 година на Бургаския административен съд, оставена в действие с дефинитивно решение № 5239/21.04.2009 година на Върховния административен съд на Република България – Второ поделение. На 16 октомври 2008 година от ДНСК е издадена Заповед за унищожаване на „ Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на основен канализационен колектор до Черно море “. Причината е, че градежът е без нужните за задачата строителни бумаги, съгласно наредбите на Закон за устройство на територията.

В тази връзка, поради бездействието на община Царево, е формирано административно наказателно произвеждане против възложителя – кмета на община Царево, съгласно наредбите в Закон за устройство на територията и Закон за административните нарушения и наказания.

В сигнала е посочено, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК препрати сигнала по подготвеност до Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР