На 30 ноември почитаме паметта на първия апостол – Андрей

...
На 30 ноември почитаме паметта на първия апостол – Андрей
Коментари Харесай

Андреевден е! Почитаме свети Андрей – първият апостол. Ето какво се прави днес:

На 30 ноември почитаме паметта на първия деятел – Андрей Първозвани, един от най-тачените в България. Сред народа този празник е прочут като Андреевден. В него се преплитат църковни обичаи и национални вярвания. На този ден се молим за фамилията, гадае се за избраник и се вършат прогнози за времето през идната зима.

Кой е бил Андрей Първозвани

Андрей, сходно на брат си Симон (бъдещият деятел Петър), бил галилейски риболовец. Още в младостта си Андрей повярвал и решил да се откаже от брака, като посвети живота си на Бога. Веднъж младежът чул, че на река Йордан Йоан Кръстител оповестил скорошното идване на Месията. Тогава Андрей се втурнал към пророка и го следвал на всички места, до момента в който Кръстителят не го нассочи към Христос. Тогава Андрей става първият деятел.

За живота на свети Андрей няма доста информация. Известно е, че светецът е следвал Месията на всички места и след неговата земна гибел той е бил измежду тези, които са видели Възкресението и Възнесението на Христос. В деня на Петдесетница той, сходно на други апостоли, видял слизането на Светия Дух и получил освен дара на изцелението, само че и опцията да проповядва на всички езици.

Апостолът направил доста чудеса. Той възкресявал хората, изцелявал ги. Например апостолът върнал към живот дете, което било ухапано от змия. Той възкресил и момче, раздрано от кучета, и млад мъж, умрял от тресчица.

Подвижникът приел мъченическа гибел към 67 година в Патра. Той е разпнат на накривен кръст, който по-късно е наименуван Андреевски. Известно е, че на хипотетичното място на разпъването на апостола има извор, а наоколо е повдигнат храм. Част от мощите на светеца се съхраняват в катедралата в град Мантуа. А в катедралата в Трир в Германия има сандал и гвоздей на апостола.

Какво може и какво не се прави на Андреевден?

Според националните обичаи на Андреевден е неразрешена всяка тежка работа. А дамите би трябвало да загърбят ръкоделието. Не можете да тъчете, предете и шиете.

Църквата споделя, че в деня на празника би трябвало да посетите храма. След службата можете да се съберете със фамилията и околните си на обща софра. Важно е, че празникът се пада на Рождественския пост. Затова месните и млечните ястия са неразрешени.

На огромния православен празник би трябвало да помислите за душата си. Избягвайте кавги, интриги, помагайте на близък.

Какви обичаи са свързани с Андреевден

Нашите предшественици са вярвали, че в нощта на Свети Андрей Първозвани на момите безусловно ще бъде показана ориста им. Затова девойките си уреждали гадания, с цел да схванат дали ще се омъжат тази година. Имало няколко метода. Например, те се опитвали да провокират оракулски сън. За да създадат това, те поставяли купа с вода под леглото, нож или огледало под възглавницата. След заговора заспивали и вярвали, че сънят ще се сбъдне.

Възможно е да се гадае благодарение на специфични погачи. Момичетата сами ги правели сладкиши и ги слагали на пода до себе си. В къщата пускали гладно куче – до чието лакомство се допре кучето, тя първо ще се омъжи. Ако кучето отнесе погачата в мрачен ъгъл, тогава момичето скоро ще замине за непознати земи.

Също по този начин на Андреевден се правил ритуал на посвещение за момчета, след което младият мъж можеше да се счита за възрастен: да прави мъжка работа, да върви на юношески събирания, да се сгоди и да се ожени.

Средата на декември е време и за гадаене на времето. За да създадем това, сутринта отиваме до реката и „ слушахме “ водата. Ако е шумно, чакайте вихрушка. Ако е безшумно – зимата ще е топла. Обръщало се внимание и на зората. Ако небето е лилаво, идват мощни ветрове.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР