На 3 януари, дни след своя 99-и рожден ден, почина

...
На 3 януари, дни след своя 99-и рожден ден, почина
Коментари Харесай

Почина доайенът на българската илюстрация Любен Зидаров

На 3 януари, дни след своя 99-и рожден ден, умря Любен Зидаров. За гибелта на доайена на българската илюстрация оповестиха от СБХ. " Разделяме се с една от най-ярките персони в региона на българското изкуство през миналото столетие. Любен Зидаров оставя удивително творчество в региона на илюстрацията и живописта, формирало усета на няколко генерации. Активен художник до последните си дни, той ни въодушевяваше с нестихващия си ентусиазъм да твори и опитва, с оптимизма и финото си възприятие за комизъм ", пишат от Съюза на българските художници.

Любен Зидаров е роден във Велико Търново на 23 декември 1923 г. За детството му не се знае доста, като се изключи че книгите го увличат и прави първите си любителски илюстрации още като възпитаник. " Чета Джек Лондон, направих илюстрациите, с целия си юношески наивитет ги направих на формата на книгата, която бях прочел, изрязах ги и ги налепих вътре в страниците - да наподобява, че книгата е излязла в мои илюстрации ", споделя художникът в свое изявление преди няколко години.

През 1948 година приключва Художествената академия в София, компетентност живопис при проф. Илия Петров. Но илюстрацията си остава негова страст и живописните му занимания страдат.  " Много-много не си давах напън там, тъй като виждах, че нищо не става. Правех си единствено етюдите, които бяха в образователната стратегия. С моя професор имах много неприятности, тъй като той непрестанно ми правеше бележки, че изоставям живописта, с цел да върша илюстрации. "

Като студент стартира да сътрудничи на вестници за деца и юноши, а с неговия приятел Александър Денков са измежду първопроходците на българския комикс. Работил е като илюстратор на детските вестници и списания " Септемврийче ", " Пламъче ",  " Славейче " и " Дружинка ". Въпреки рецензиите против стила му на работа от 1967 до 1970 година е основен художник на издателството на Централен комитет на ДКМС  " Народна юноша ", а през 70-те е първо заместник-председател, след това и ръководител на Творческия фонд на СБХ. Получава званието " Народен художник " в края на 70-те, когато към този момент е лауреат на награди и в чужбина. През 90-те за три години оглавява Съюза на българските художници. Работата на бащата оказва въздействие и върху сина - Филип Зидаров е прочут наш изкуствовед.

При все страстта към илюстрацията, още на млади години посещение в Париж и " среща " с огромните импресионисти в оригинал го връща към живописните техники. Първата му галерия след завръщането от френската столица е с живопис. Следващата е " Автопортрети ".

Но това, с което остава в поколенията, са рисунките му към " Приказки на Шехеразада ", " Български национални приказки ", " Островът на съкровищата ", " Том Сойер " и " Хъкълбери Фин ", " Принцът и просякът ", приключенските романи на Майн Рид и Жул Верн, приказките на Х. К. Андерсен. Сред последните му известни работи бяха кориците на поредицата " Хари Потър ", чийто ослепителен жанр провокира шумни брожения в обществените медии през 2019 година

" Светлин Русев шеговито ме наричаше презрян илюстратор, пък на последната ми галерия на илюстрацията ме прогласи за художник от международни мащаби като илюстратор ", спомня си метаморфозата в отношението към рисунките му Любен Зидаров. 

За над 70 години креативна активност той е направил десетки изложения у нас и в чужбина, като с изключение на илюстрациите и неподражаемите му като еластичен език и самоирония автопортрети има още няколко обичани тематики - селски и градски пейзажи, три морета, дами от града, селото и плажа, магарета...

През май 2022 година Националната художествена академия го удостои с " Доктор Хонорис идея " и ретроспективна галерия в изложба " Академия ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР