На 3 февруари, веднага след празника Сретение Господне, Църквата почита

...
На 3 февруари, веднага след празника Сретение Господне, Църквата почита
Коментари Харесай

На 3 февруари честваме Симеон Богоприемец и пророчица Анна

На 3 февруари, незабавно след празника Сретение Господне, Църквата уважава паметта на двама светци - Симеон Богоприемец и света пророчица Анна. С какво тези антични хора са заслужили мястото си в календара на светците?

Това са хората, посрещнали 40-дневния Исус, отвеян в храма в Йерусалим от майка си, Дева Мария, с цел да съблюдава Мойсеевия закон, който повелява всеки първороден младенец от мъжки пол да бъде показан пред Бога.

По това време в Йерусалим живеел благочестивият достоен дъртак на име Симеон. Той очаквал идването на Месията, тъй като самичък Светият Дух му заречен, че няма да почине, преди да види Божия наследник. Ето по какъв начин се случило това.

Кой е Свети Симеон Богоприемец

 На 3 февруари честваме Симеон Богоприемец и пророчица Анна

Египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 година пр.Хр.) поръчал превода на старозаветните текстове на Библията от еврейски на гръцки език. За тази цел той назначил 70 преводачи и един от тях бил Симеон.

На него се паднало да преведе книгата на оракул Исая. Стигайки до глава 7 стих 14, прочел, че девственица ще зачене и роди наследник и решил, че е позволена неточност. Поискал да поправи думата девственица, само че бил спрян от ангел, изпратен от Господ. Той го посъветвал да не поправя написаното, тъй като е правилно и му заречен, че няма да почине, до момента в който не види с очите си изпълнени тези слова ".

Напътстван от Светия Дух, Симеон влезнал в храма, когато Мария влезнала в него с Младенеца. Симеон взел новородения Божи наследник на ръце и се обърнал към Бога с апел да пусне душата му, тъй като той към този момент е видял чудото на идването на Спасителя. На Света Богородица предсказал душевните страдания, които ще преживее по време на кръстната гибел на своя наследник, които Симеон сравнил с пробождане с меч.

Пророчица Анна

В храма участвала и пророчица Анна. Тя била вдовица, достигнала до дълбока напреднала възраст. На 84 години светата пророчица не се отделяла от храма, служейки на Бога с пост и молебствия. Като се доближила, пророчицата познала в лицето на Младенеца този, от който очаквали освобождение в Йерусалим, и обявила идването на Месията на земята.

След пастирите от Витлеем пророчица Анна станала идната вестителка на идването на Спасителя на света. Затова християнската черква я уважава дружно със Симеон Богоприемец на идващия ден след Сретение Господне.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР