На 26 януари 1905 г. в рудника Премиер в Южна

...
На 26 януари 1905 г. в рудника Премиер в Южна
Коментари Харесай

Кулинан краси скиптъра и короната на Елизабет II

На 26 януари 1905 година в рудника " Премиер " в Южна Африка е открит най-големият елмаз в света, наименуван " Кулинан " - на името на притежателя на рудника Томас Кулинан.

Историята на откритието е невероятна. Управителят на рудника - Фредерик Уелс, правел вечерен обход, когато нещо просветнало пред погледа му. Оглеждайки се от кое място идва блясъкът, Уелс забелязал нещо светещо върху кариера на 9 метра от него. Там той намерил камъка с внушителни размери. По-късно се оказва, че диамантът тежи 621,2 грама и е 3 106 карата. Сивобял на цвят той се отличавал от жълтеникавите диаманти, откривани в Африка.

От този елмаз са направени 105 брилянта, като най-големият от тях носи името „ Голямата звезда на Африка “ и „ Кулинан I “.

Диамантът стига до Англия по дипломатически канали. През 1907 година Южна Африка изненадала крал Едуард VII за 66-ия му рожден ден със скъпоценния камък. Целта била да се изгладят връзките след Англо-бурските войни. Крал Едуард обаче не харесал диаманта. Нарекъл го " неугледно стъкълце ". Наредил да го разбият на части. Дали го на холандския ювелир Йозеф Аскор, който да реши по какъв начин може да стане това с допустимо по-малки вреди.

В продължение на 4 години Аскор се занимавал с тази специфична задача. През 1912 година той съумява да раздели " Кулинан " на 105 брилянта - 2 огромни, 7 междинни и 96 дребни.

„ Кулинан I “ е оценен на 530,2 карата, а приблизителната му стойност е 45 млн. евро. През 1910 година крал Джордж V подрежда да бъде обработен за кралския жезъл, в който е вграден и до момента.

„ Кулинан II “ е 317,4 карата и заема почетно място в императорската държавна корона, с която кралицата открива Народното събрание. Двете части от скъпоценния камък се съхраняват в Кралския замък и цитадела на Нейно величество в Лондон.Други седем части от „ Кулинан “ са обработени за разнообразни бижута на Елизабет II. Експерти правят оценка общата им стойност на над 2 милиарда $.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР