На 25 ноември швейцарците ще гласуват на референдум да имат

...
На 25 ноември швейцарците ще гласуват на референдум да имат
Коментари Харесай

Швейцарците гласуват на референдум да имат ли кравите рога

На 25 ноември швейцарците ще гласоподават на референдум да имат ли или да нямат кравите и козите им рога. За мнозина може да наподобява и комично свикването на национално допитване по този въпрос на фона на ставащото в света, само че в тази ситуация става дума за проблем, обвързван с 13 млн. евро, написа в. " 24 часа ".

Това е по този начин, тъй като би трябвало да се реши дали да бъдат дадени финансови тласъци на селяните, които желаят да оставят неотрязани рогата на говедата, кравите и козите си. Инициативата е на селянина Арим Капаул от зоната на Берн, който се грижи за дребна плантация.

Според основателите на референдума рязането на рогата на животните е мъчителен за тях развой. Освен това ги лишава от част от тялото им, която им служи за връзка и за други функционалности. Днес единствено 10% от кравите, говедата и козите в Швейцария имат рога.

Повечето от животновъдите режат рогата на животните си още от дребни поради опасенията, че могат да се наранят между тях, а също така и с цел да не бъдат рискови за индивида. Освен всичко друго оставянето на рогата на животните значи и усложнения от прагматичен темперамент - животните с рога се нуждаят от по-големи ферми, което значи и повече разноски.

Инициативата на групата, довела до свикването на референдума, не планува санкции за животновъдите, които решат да отстранен рогата на животните си, а финансови тласъци за тези, които не го вършат. За всяка крава притежателят ѝ ще получи по 165 евро, а за коза - по 33 евро.

Ако самодейността бъде утвърдена на 25 ноември, ще е нужна смяна в швейцарската конституция.

Правителството и Народното събрание са срещу референдума. Според тях самодейността по-скоро би ощетила животните и благоденствието им. " Финансовите тласъци за животните с рога могат да доведат до увеличението на кравефермитe, в които те се държат завързани, защото по този метод развъждането на животни с рога е попросто. Наличието на израстъци усилва и риска от пострадването на животните ", считат управляващите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР