На 25 ноември православната църква чества деня на Свети Климент

...
На 25 ноември православната църква чества деня на Свети Климент
Коментари Харесай

Днес отбелязваме деня на Свети Климент Охридски

На 25 ноември православната черква празнува деня на Свети Климент Охридски - български феодален академик и първият свещеник, проповядвал на старобългарски език.

На този ден имен ден честват всички, чието име е производно на Климент, Климентина и всички, чието име значи милосърден.

Като един от учениците на Кирил и Методий православната черква е провъзгласила Климент Охридски за един от Светите Седмочисленици.

Някои източници даже сочат, че Климент е бил българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата активност в България са нищожни и информация за средновековния преподавател се намира единствено в 2 гръцки жития - Пространно житие на Климент Охридски от Теофилакт Охридски и Кратко житие на Климент Охридски или така наречен Охридска легенда от Димитрий Хоматиан.

Предполага се, че като възпитаник на Кирил и Методий Климент е взел участие в хазарската и аланската задача през 859-861 г.

 Климент Охридски

След гибелта на Кирил в Рим през 869 година Климент съпровожда по-големия му брат Методий в Панония и Великоморавия до гибелта на Методий през 885 г.

След гибелта на славянските учители папа Стефан V подрежда техните възпитаници да бъдат изгонени от страната, тъй като правили църковни служби на славянски език. През тези епохи единствените езици, на които е било позволено да се правят служби, са били гръцки, латински и юдейски.

Климент, Наум, Сава, Ангеларий и може би Горазд са били принудени да изоставен Великоморовия.

Учениците на Кирил и Методий пристигнали в България, където били посрещнати задушевно от цар Борис I.

Българският цар упълномощил на Наум Преславската книжовна школа, където той събрал възпитаници и почнал да образова българите на славянски книжовност.

Климент се заел със същата активност в Охрид и основал Охридската книжовна школа.

Свети Климент е умрял на 27 юли 916 година в Охрид и е заровен в манастирската черква Свети Панталеймон.

В деня на Свети Климент Охридски най-старото образователно заведения в България – Софийски университет Свети Климент Охридски, също отбелязва своя патронен празник.

Университетът е открит на 1 октомври 1888 година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР