На 24 февруари 2022 г. работата на базираната в Киев

...
На 24 февруари 2022 г. работата на базираната в Киев
Коментари Харесай

Павел, който превърна украинската смелост в бранд. И други бизнес герои

На 24 февруари 2022 година работата на основаната в Киев рекламна организация Banda стопира. Русия нахлува в Украйна и бизнесът не може да върви както нормално. След няколко дни в потрес и търсене на способи да помогне на сътрудниците и личното си семейство да се реалокират в чужбина, съоснователят и основен изобретателен шеф Павел Вржещ, взема решение да остане в Киев и дъ продължи.
  „ Трябваше да се трансформираме от креативна организация в креативна мощ за Украйна “, споделя украинецът за американското издание Fast Company.

Изданието слага Павел Вржещ в класацията си „ Най-креативните хора в бизнеса за 2022 година “, поради налагането на смисъла на смелостта като украински бранд.
  Преди войната Banda, която е учредена през 2011 година и има към 80 чиновници в Киев и Лос Анджелис, работи за марки като Uber, Netflix, Pepsi, Spotify, както и за Националния живописен музей на Украйна.
След нахлуването на Русия в Украйна организацията стартира да основава осведомителни акции, ориентирани към съветския народ, употребявайки Фейсбук, Instagram и други платформи, с цел да покаже, че украинските градове са бомбардирани, че съветските бойци умират и че картината е по-страшна от това, което съветските управляващи назовават „ специфична интервенция. "
  После Павел Вржещ взема решение да направи освен това. „ Започнахме да мислим за популяризирането на Украйна като марка по метод, който може да живее и след войната “, споделя той. „ Някой ден войната ще свърши и ние имаме голяма опция да използваме това внимание, с цел да изградим нови връзки и нов интерес към нашата страна. “
  Резултатът е акцията „ Бъдете смели като Украйна “, която креативният шеф на Banda сподели първо на Министерството на цифровата промяна на Украйна и в последна сметка на президента Зеленски, който взема решение да я популяризира. В послание към света през април 2022 той разгласи: „ Това е нашата марка. Ето какво значи да бъдете украинци. Да бъдете смели. ”


Кампанията на Banda се организира в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Полша, Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Канада, Испания, Дания, Литва, Латвия, Естония, Румъния, България, Швеция, Швейцария и Норвегия посредством партньорства с световни медийни организации. Повече от 10 хиляди души са изтеглили основаните плакати и стикери в границите на акцията и са ги популяризирали.



Новатори с същинско въздействие
 
Класацията „ Най-креативните хора в бизнеса за 2022 година “ на Fast Company включва още 55 души от разнообразни браншове – технологии, опазване на здравето, финанси, строителство, изкуство, обществени услуги.
 
„ Те са постигнали нещо, което е по едно и също време новаторско в техните промишлености и значимо за целия свят – и към този момент оказва въздействие. Те са хора, създали невъзможното “, написа американското издание.
 
Още няколко персони от Европа попадат в доминираната от бизнеса в Съединени американски щати ранглиста.

Сред тях е шведският инженер Густав Хаселског, изпълнителен шеф на основаната в Стокхолм компания за произвеждане на електрически лодки Candela. Той съчетава новите технологии с идея от 1890 година – хидрофойл (подводни криле). Резултатът е по-ниска потреблението на сила и по-малко звук, до момента в който лодката „ лети “ над водата.
 
Хаселског управлява основаването на модела C-8 – стопроцентовата електрическа лодка на Candela, която е вторият търговски артикул с подводни криле на пазара, след C-7, употребяваща 80% по-малко сила от стандартните лодки.



Лодките не се електрифицират елементарно, тъй като литиево-йонните акумулатори оферират 100 пъти по-малка енергийна компактност от бензиновите мотори, което затруднява превъзмогването на водното противодействие. Съвременните подводни перки, инсталирани под корпуса на лодката, разрешават тя да се рее над повърхността, което изисква по-малко сила.
 
Вдъхновеният от Tesla кораб влезе в продажба през август 2021 година на начална цена от към 330 хиляди евро. Candela има за цел да пусне в продажба 28 лодки до края на годината и стотици през идната година. Хаселског признава, че лодките би трябвало да бъдат по-достъпни за купувачите, с цел да окажат въздействие върху общите равнища на излъчванията, и той е решен да разшири производството, с цел да понижи цената.
 
Анализ на виталния цикъл на C-8 от Кралския софтуерен институт в Стокхолм заключава, че производството на модела има малко по-висок въглероден отпечатък от този на обичайните лодки, само че резултатът му върху световното стопляне става по-нисък спрямо съперниците му, работещи с сила от изкопаеми горива единствено след 50 часа приложимост. По думите на Хаселског на този стадий е мъчно да се дефинира какво е позитивното влияние на C-8 върху околната среда, поради дребния размер на произвеждане.
 
Най-голямата разлика в C-8 по отношение на съперниците ѝ, е че няма звук от мотора. Знаейки, че хардкор мотористите към момента ценят този тон, Хаселског споделя: „ Имаме много добра Hi-Fi система на борда. “

50% от личностите, които попадат в класацията на Fast Company за най-креативните хора в бизнеса, са дами

Сред тях е Анай Грийн от Израел, създател на LumiWeave. Тя основава интелигентната тъкан, с цел да се оправи с двойно предизвикателство в региона на климатичните промени: повишаващите се температури и светлинното замърсяване в градовете.



Сред представителките на Европа е датчанката Маргарете Вестагер – изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха ”.

Вестагер за първи път влезе в интернационалните заглавия през 2016 година, когато даде на Apple данъчна сметка от 14,5 милиарда $, потвърждавайки, че данъчните облекчения, предоставени ѝ от Ирландия, съставляват противозаконна дотация.

Тя е в класацията на Fast Company, поради прокараните от нея Закон за цифровите пазари и Закон за цифровите услуги, „ които имат вълнообразен резултат по целия свят и най-сетне принуждават огромните софтуерни компании да поемат отговорност за дейностите си “, написа изданието.



По думите на Маргрете Вестагер двата софтуерни законопроекта служат на една цел: да се уверим, че ние като консуматори имаме достъп до богат избор от безвредни артикули и услуги онлайн. И че бизнесите, работещи в Европа, могат свободно и почтено да се конкурират онлайн, тъкмо както вършат офлайн. През юли тази година Съветът на Европейски Съюз дефинитивно утвърди Законодателния акт за цифровите пазари (DMA), който съдържа нови правила за по- " обективен и конкурентоспособен " дигитален бранш. С него се обезпечават идентични условия на конкуренция в цифровата сфера с ясни права и правила за така наречен „ пазачи на осведомителния вход “ - огромните онлайн платформи като Фейсбук, Amazon и Гугъл.

На въпрос на Fast Company за какво употребява термина „ пазачи “ вместо „ монополисти “, Вестагер дава отговор: 

„ Намираме тази метафора за подобаваща, тъй като съвсем безусловно някой като че ли държи вратите на пазара. Ако сте вложител и желаете да инвестирате в по-малка компания, не тяхната концепция или работна нравственос или останалата част от финансирането, което имат, ще подсигуряват, че могат да стигнат до пазара. Въпросът е дали могат, или не, да преминат през „ пазачите на осведомителния вход “. И в случай че те зависят от въпросните стражи, с цел да отидат на този пазар, може да сте по-склонни да инвестирате в тях. Това, което желаеме - с всички отговорности към „ пазачите на осведомителния вход “ - е тази врата да остане отворена. За всяка стопанска система е от решаващо значение пазарът да е отворен и конкурентен. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР