На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица

...
На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица
Коментари Харесай

На този ден: Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения

На 24 декември Православната черква уважава паметта на Света мъченица Евгения. Тя е била римлянка и щерка на знатни родители – езичници Филип и Клавдия. Баща ú Филип бил шеф на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала, както с хубостта си, по този начин и със своето блестящо обучение.

Света Евгения взема решение да се посвети на християнството, преоблича се като мъж и се открива в мъжки манастир. Там се покръства и става духовник. По-късно, когато игумена умира тя е определена на негово място.

Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните посредством молитва. Така приковава вниманието на една от дамите, които излекувала – Мелантия. Смятайки я за мъж, тя поискала да прелъсти Евгения и като не съумяла, я наклеветила, че сякаш преоблечената като мъж жена се пробвала да я прелъсти.

След като била задържана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския шеф – нейния роден татко. Семейството ѝ се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната религия. Филип бил уволнен, а след гибелта му околните ú се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна госпожица Васила. По тази причина през 262 година и двете били наказани на премеждия и посечени на самия ден Рождество Христово. Клавдия погребала щерка си в своето имение отвън града. Споминала се скоро откакто била предизвестена насън за своята гибел от щерка си. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не желали да вземат присъединяване в едно езическо жертвоприношение.

Имен ден имат Евгени, Евгения, Ния, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР