На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ

...
На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ
Коментари Харесай

23 септември 1947 г. Екзекутират Никола Петков

На 23 септември 1947 година към 00,15 ч след среднощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския лидер Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството би трябвало да бъде убит посредством обесване, само че разкрити архивни документи от злокобната 1947 демонстрират, че огромният демократ е погубен свиреп с чукове по главата, а по-късно висящ на въже.

С убийството на земеделския лидер България повежда в една черна ранглиста – единствено за 40 години в една българска фамилия поради политика са убити бащата и двамата му сина. Заради партийните си пристрастия умират либералът, сподвижник на Стамболов и министър-председател Димитър Петков, а по-късно и синовете му - земеделците Петко и Никола.

Никола Петков обаче се оказва зложелател на два режима - на Борис III и на комунистическата власт, олицетворявана тогава от Георги Димитров.

От 5 до 16 август 1947 година се организира правосъдният развой против лидера на демократичната съпротива Никола Петков.

Ликвидирането на Никола Петков е част от унищожаването на политическата съпротива в България, подредено на българските комунисти от руския деспот Сталин през 1946 година Това разяснява уеб сайтът Държавна сигурност.

На 5 юни 1947 година водачът на обединената съпротива е задържан в самия парламент, а опозиционният Български земеделски народен съюз, на който е водач, е разрушен. Никола Петков е упрекнат, че е уредник на военната интрига „ Неутрален офицер ” и в поддръжка на Военен съюз. Поставената под комунистически надзор прокуратура му приписва основаването на организация, сложила си за цел да събори властта посредством въоръжен прелом.

Преди ареста водачът на опозицията и водачът на комунистите Георги Димитров влизат в словесна престрелка. Петков декларира, че в случай че е бил подобен огромен консерватор Георги Димитров е нямало да го търси от Москва, с цел да влезе в Отечествения фронт. Димитров злобно дава отговор, че земеделецът ще получи това, което заслужава. Никола Петков му отвръща, че „ с отплата не се ръководи ”, след което е задържан дружно с огромен брой от депутатите опозиционери (изборът на 23 депутати е касиран).

Никола Петков е подложен на разследване от Държавна сигурност, а при започване на август 1947 година против него стартира инсталиран политически развой, режисиран по сходство на сталиновите „ процеси ” в Съюз на съветските социалистически републики. Обвинен е в шпионаж и образуване на прелом и е приет за отговорен. Осъден е на гибел посредством обесване.

На 19 септември Държавният департамент на Съединени американски щати осведоми София, че следва дипломатическо признание на Народна република България, настоявайки да се анулира смъртната присъда на Никола Петков.

Георги Димитров обаче дефинира сходна възможна отстъпка за демонстрация на уязвимост от страна на режима. След като получава утвърждението на Сталин, упорства за бързо осъществяване на присъдата.

Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември 1947 година (72 часа след настояването на САЩ). Комунистите не разрешават да бъде проведено обществено заравяне. И до през днешния ден не се знае къде е гробът му.

След краха на тоталитарното комунистическо ръководство през 1989 година в градинската пред храма „ Свети Седмочисленици ” е построен монумент на Никола Петков.

През януари 2017 година по предложение на второто държавно управление на Борисов (ГЕРБ и Реформаторски блок) президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно Никола Петков с медал „ Стара планина ” – I степен за приноса му в битката срещу комунистическата тирания и за изключителната си гражданска позиция и опълчване против налагането на комунистическия тоталитарен режим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР