На 23 октомври православните християни се прекланят пред паметта на

...
На 23 октомври православните християни се прекланят пред паметта на
Коментари Харесай

Днес се прекланяме пред паметта на Свети Яков

На 23 октомври православните християни се прекланят пред паметта на Свети Яков. Той е наследник на Йосиф и Мария и брат на Исус Христос. По тази причина евангелските текстове го назовават свети деятел Яков, брат Господен.

Яков е измежду първите апостоли, последвали Христос. След неговата гибел и възкресение Яков става първи свещеник на Йерусалим и остава на тази служба в продължение на 33 години.

Той е написал първата света литургия. Според Новия завет Яков също като татко си бил риболовец, а Евангелието на Матей и Евангелието на Марко описват по-подробно за живота на 7-ия от Христовите апостоли.

В Първото обръщение до коринтските християни свети деятел Павел споделя, че откакто се явил пред повече от 500 души, възкръсналият Спасител се явил и пред деятел Яков.

Той дружно с множеството апостоли останал в Йерусалим, с цел да популяризира христовата религия. След гибелта на брат си Яков се подлага на непоколебим пост и молебствия.

Когато почнала задачата на светите апостоли за проповядване на новата религия, почнал спор сред юдеите и първите християни. Юдеите се гордеели, че са определения от Господ народ и държали да извършват прецизно повелите на Мойсеевия закон.

Но апостолите упорствали за прекратяването на езическите обреди и поради този спор се стига до гонене на христовите апостоли, като първи умира архидякон Стефан.

След мъченическата гибел на свети деятел Стефан юдеи и християни се събрали пред храма, където Яков бил свещеник. Той уверил, че в Съдния ден всеки ще си получи заслуженото, а ядосаните от думите му юдеи почнали да хвърлят камъни по него.

Един от тях спуснал към апостола и с тежко кросно, което разрушава главата на апостола и по този начин той умира на 66-годишна възраст.

Не след дълго обаче юдеите изпитали Божието наказване, откакто римляните нападнали и обсадили Йерусалим.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР