На 23 октомври 2019 г. Даниела Димова, директор на Театрално-музикален

...
На 23 октомври 2019 г. Даниела Димова, директор на Театрално-музикален
Коментари Харесай

Антикварен орган от 1830г. - дарение на Държавна опера Варна

На 23 октомври 2019 година Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, показа пред медиите на Сцена Ротонда новата облага на оперния театър- необичаен инструмент с антикварна стойност. Тя изрече дълбока признателност на донорите, наследници на Кинка Николова Григорова от Варна, и акцентира, че приематехния жест като самопризнание за креативната активност на Държавна опера Варна.

Инструментът представляваизящен и доста добре непокътнат орган, марка „ Parcard ”, създаден през 1830 година в Америка. Този хармониум принадлежи към групата на така наречен езичкови органи, чиито тон се извлича от свободно трептящи езичета без тръби. Той разполага с един или два мануала, а там, където е педалиерата, при по-големите органи е инсталиран специфичен педал, с който музикантът самичък изпълва с въздух всмукващия мех. Конструиран за пръв път при започване на XIX век от Александър Дьобенв Париж, този вид принадлежности придобива необятна известност като част от състава на салонните оркестри.На сходен орган се извършват произведения от Лист, Дворжак, Шьонберг и други композитори.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: