На 23 ноември честваме няколко православни празника наведнъж. Днес почитаме

...
На 23 ноември честваме няколко православни празника наведнъж. Днес почитаме
Коментари Харесай

Днес почитаме светец-чудотворец. Имен ден имат едни от най-популярните имена:

На 23 ноември честваме няколко православни празника едновременно. Днес почитаме Свети Григорий, Света Амфилохия и княз Александър Невски.

Свети Григорий, свещеник Акрагантийски

Прието е да се помни свещеник Григорий Акрагантийски. На остров Сицилия той основава християнска черква, наречена на апостолите Петър и Павел.

Свети Григорий бил свещеник в Акрагант (Сицилия). В продължение на няколко години свети Григорий спокойно ръководел повереното му от Бога паство, бил бранител на бедните, умен просветител, вълшебник и врач.

Водил живот на монах-аскет, ревниво спазвайки монашеския обет. Паството обичало своя светец, вярвало му. Но светият епископ имал и недоброжелатели, които решили да го наклеветят. Когато свети Григорий бил в храма, завистни вкарали подкупена развратница в покоите му, а по-късно пред хората, които след службата придружиха господаря си до вратата на дома му, я извели и обвинили свети Григорий в смъртния грях на изневярата.

Светият свещеник незабавно бил арестуван. Хората се пробвали да го защитят, само че безрезултатно. На процеса блудницата лъжесвидетелствала против Свети Григорий. Веднага щом изреклаклеветническтие думи, тяполучила припадък на гняв. Тогава съдиите обвинили светеца в магьосничество.

Свети Григорий бил изпратен на съд пред епископа на Рим дружно с изобличение на неговите „ закононарушения “. Папата, откакто прочел доноса, не поискал да види обвинения и наредил да го затворят. Светецът добродушно понасял унижението си, като бил в непрекъсната молитва. Неговият молитвен героизъм и дарбата на чудотворството скоро станали известни в града и покрайнините. В тъмницата почнали да идват благочестиви римляни, които затвореният светец учил на правоверен живот и молел Господа за излекуване на болните.

Две години по-късно един проникновен дъртак на име Марк, който познавал Свети Григорий като юноша, пристигнал при папата. Старецът не повярвал на изобличението и помолил папата да свика събор за разглеждане на делото на Григорий. По покана на папата на Събора пристигнали доста духовници от град Акрагас, както и всички, които клеветили светеца, в това число и блудницата.

От Константинопол в Рим пристигнали трима епископи и един императорски жрец Маркиан. По пътя Маркиан се разболява тежко. По съвет на доста хора, които преди този момент са получили излекуване по молитвите на св. Григорий, прислужниците отнесли умиращия в пандиза, където чудотворецът изнемогвал. С молитвите си към Господ Свети Григорий Господ дарил излекуване на Маркиан.

На събора клеветниците се пробваха да защитят обвиняването си и като главно доказателство показали на съда обезумяла развратница, потвърждавайки, че Григорий я е омагьосал. Светецът, катол направи молитва над нея, изгонил демона. Жената пристигнала на себе си и разкрила цялата истина на Катедралата. Клеветниците били засрамени и наказани. Маркиан даже желал да ги екзекутира, само че Свети Григорий изискал амнистия за тях.

Свети Григорий се завърнал с почести на амвона си и, заобиколен от любовта на своето паство, и управлявал Църквата до мирната си гибел.

Свети Амфилохий, свещеник Иконийски

Църквата уважава паметта и на Свети Амфилохий, роден в Кесария Кападокийска. Той е един от учениците на Григорий Богослов, който по-късно носи Словото Божие на популацията. В продължение на 40 години той живял в пустинята, след което през 372 година бил определен за свещеник на Икония.

Имен ден

Православната черква празнува Свети правоверен княз Александър Невски. Имен ден имат известните в България имена Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка, Цанка и Цанко.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР