На 23-27 септември в контролираните от Русия територии на Украйна

...
На 23-27 септември в контролираните от Русия територии на Украйна
Коментари Харесай

Висока избирателна активност в празни села. Как се провеждат референдуми в окупираните територии на Украйна - Свят

На 23-27 септември в следените от Русия територии на Украйна в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област се организират " референдуми " за влизане в състава на Руската федерация. Москва не управляват напълно нито един от тези райони, само че това не попречи на окупационните управляващи да оповестят за рекордна изборна интензивност и за желанието на хората да станат част от Русия допустимо най-скоро.

За Украйна тези " референдуми " значат, че договарянията с Русия към този момент не са вероятни, разяснява Би Би Си.

Вот под дулото на револвер

Днес допитването би трябвало да завърши и се чака Кремъл да разгласи присъединението на тези райони към РФ. През петте дни на " гласоподаване " окупационните управляващи оповестяват за доста висока изборна интензивност, макар че още не разполага с данни какъв брой тъкмо поданици остават в окупираните от нея територии.

" И четирите референдума за присъединение към Русия са извършени ", заяви Първи канал на феновете още в понеделник сутринта, въпреки че " гласуването " публично ще завърши през днешния ден.

В продължение на четири дни " референдумите " в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и в окупираните елементи на Запорожка и Херсонска области, ще пристигна рад на обичайните телевизионни включвания.

Руските пропагандатори обаче не са изключително безапелационни през тези дни. В първия ден на " гласуването " RT разгласява видео от Донецк: жена в розов дъждобран слага на земята мигаща колона, от която щастлив глас оповестява: " Избирателната комисия е подготвена да одобри вашите гласове тъкмо пред дома ви, скъпи поданици на Калинински регион ". Операторът снима колоната, а по-късно улицата, на която няма нито един човек.

В фрагментите, снимали някакви гласоподаватели, прави усещане, че са " дали своят вот " най-вече дами и пенсионери. Липсата на мъже в " републиките " може да се изясни с обстоятелството, че след няколко месеца готовност или не са останали мъже, или те не престават да се крият от военна тегоба. В Херсон и окупираните градове на Запорожка област, където мобилизацията е оповестена, обстановката с мъжете в фрагментите на държавните канали е малко по-добра.

Константин (името е променено по негова молба) живее в Луганск. В неговия регион са открити две изборни секции, само че той самият не отива на " референдума " от съображения за сигурност - " с цел да не бъде отведен на фронтовата линия ".

" Познати (които са отишли) ми споделиха, че нищо изключително не се е случило. Там седели хора от изборната комисия и имало въоръжена защита. Поискали паспорта и дали формуляр. Във формулярите нямало авансово маркирани знаци. Всичко било както при естественото гласоподаване. Сутринта имало дребни опашки, а вечерта съвсем нямало хора ", споделя той.

Докато съветската агитация убеждаваше, че " Русия е вечно " в окупираните територии, РИА Новости размазваше лицата на гласоподавателите в Бердянск в своите репортажи за всеки случай, тъй като може да не е безвредно да се гласоподава с открити лица, откакто съветската войска напусна Харковска област.

Монахините от локалния манастир, дали своят вот в Мелитопол (Запорожка област), признават, че са били " малко уплашени ". И това е разбираемо: на 25 септември украинската войска удари хотел в центъра на Херсон, където бяха отседнали съветски публицисти, пристигнали да отразяват " референдума ". В резултат на това някогашният народен представител от Партията на районите Олексий Журавко, който от 2015 година живее в Русия, само че се е върнал в Херсон и е съумял да гласоподава, е погубен.

Докато оповестяват за 90% изборна интензивност измежду жителите на самопровъзгласилата се ЛНР, съветските държавни организации пускат паралелни репортажи за гласуването в село Новотошкивское да вземем за пример, където преди войната са живели над 2000 души, а до края на септември 2022 година са останали 10 поданици - и не виждат в това нищо изключително.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров също приказва за неуспеха на окупационните управляващи да съберат хора за " референдум ". Според него в града са останали към 60 000 души от общо 150 000, които са живели там преди войната. За трите дни на " референдума " единствено 20% от останалите поданици са решили да гласоподават, споделя Фьодоров. Според него окупационните управляващи вървят по домовете и принуждават жителите на града да гласоподават за родственици или непознати.

Популярни станаха фрагментите от камерите за наблюдаване в Енергодар, на които се вижда по какъв начин чиновници на " изборната комисия " вървят по домовете, придружавани от двама въоръжени военни, което безусловно илюстрира известната фраза " гласоподаване под дулото на револвер " след анексирането на Крим през 2014 година

В самопровъзгласилите се републики има и хора, които гласоподават добросъвестно. През юни 2014 година Кристина (името е променено) и сътрудникът ѝ се реалокират в Ивано-Франковск, само че майката на Кристина остава в Луганск.

" Попадна под мощното въздействие на пропагандата ", споделя фамилията за дамата. След началото на пълномащабната съветска атака майката написа на Кристина: " Всичко ще бъде наред, скоро ще се забележим. Известно време Кристина не можела да поддържа връзка с майка си, тъй като вярвала: " на всички места ще има Русия ". Но на 26 септември Кристина написа на майка си и я пита за " референдума ". " Отидох ", отвръща дамата. - " Сега имаме Русия, имаме мир и успокоение. Донецк е (само) в неволя, доста хора умират... ".

62-годишна жителка на Донецк споделя пред Би Би Си, че е гласувала на " референдума " в интерес на присъединението към Русия: " Никой не ме е принуждавал, направих го сама. Част от фамилията ми живее в Москва, а друга част - в Севастопол. Искам да бъда дружно със фамилията си. И с цел да има мир ", споделя тя.

Те самите са сюрпризирани какъв брой демократично е всичко тук

Окупационните управляващи в четирите района обявиха, че ВСУ се пробва да предотврати " референдумите ".

Властите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР приказват за непрекъснати обстрели от първия ден на допитването. Лидерът на Донецката национална република Денис Пушилин съобщи, че Украйна е " истерична ", тъй като вижда по какъв начин се организират референдуми в републиките. И съгласно Пушилин те се организират без никакви нарушавания: " Всичко е безусловно законно и това към този момент излиза наяве на тези наблюдаващи, които участват и записват всичко. Понякога даже се изненадват какъв брой демократично се случва всичко тук.

През първите дни на " референдумите " Херсон е бил подложен на огромен обстрел, оповестяват проруските управляващи в града и публицисти от съветските медии. През първите дни на " референдума " в Мелитопол и Запорожие също бяха регистрирани гърмежи.

В същото време обстановката на фронта явно пречи на провеждането на референдума в окупираното село Снежировка в Николаевска област. Няколко дни преди него окупационните управляващи на Херсонска област оповестиха, че няколко села в Николаевска област, които са били завзети от Русия, са присъединени към Херсонска област и там също ще се организира референдум. Руските медии оповестяват, че гласуването в тези територии протича " безпрепятствено ", само че на 25 септември изборната комисия в Херсон афишира, че гласуването в село Снегиревка е трябвало да бъде прекратено заради обстрел.

Жителите на Снегиревка, които са съумели да изоставен селото, записват видеопослание, в което декларират, че са срещу присъединението към Русия.

На 25 септември, два дни преди края на " референдума ", Кримският социологически център РИПСИ оповести резултатите от " екзит пол " в Запорожка област. Според тези данни 93% от участниците в референдума са дали своят вот за присъединение към Русия. Същите кримски социолози разгласяват и резултатите от социологическо изследване още преди началото на гласуването, съгласно което резултатите от " референдумите " ще покажат 80-90% поддръжка за Русия в четирите окупирани района.

Реакцията на Киев на събитията е предстояща. На 25 септември украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че счита за невероятно " продължаването на каквито и да било дипломатически договаряния " с Русия след приключването на " референдумите ".

Киев счита, че плебисцитът по никакъв метод не е трансформирал обстановката на фронтовата линия и проектите на Украйна да деокупира завзетите територии.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР