На 21-ви май тази година ракетата “Лонг Марч-4С изведе на

...
На 21-ви май тази година ракетата “Лонг Марч-4С изведе на
Коментари Харесай

Радиолюбители свалиха нови снимки на Земята и Луната от китайския окололунен спътник Лонгчян 2

На 21-ви май тази година ракетата “Лонг Марч-4С ” изведе на път към Луната информационния сателит “Чьечиао ”, с което стартира първата фаза на китайската задача до противоположната страна на Луната “Чанг’e 4 ”. Като второстепенен потребен товар на ракетата бяха качени и два микроспътника “Лонгчян 1 ” и “Лонгчян 2 ”. За страдание “Лонгчян 1 ” претърпя повреда скоро след изстрелването, само че “Лонгчян 2 ” без проблеми влезе в орбита към Луната. Самият “Чьечиао ” се насочи към точката на Лагранж Л2, откъдето ще обезпечава връзката сред Земята и спускаемия уред на “Чанг’e 4 ” в границите на втория стадий от експедицията.

Това, което е любопитно за “Лонгчян 2 ”, е че сигналът му не е кодиран, което ще рече, че всеки човек с радиолюбителска техника може да насочи антените си към Луната и да смъкна данни и фотоси. Точно това направиха през последните няколко дни холандският астроном Сийс Баса и негови другари. Те се похвалиха за това в Туитър.

Тази фотография на Земята и Луната бе получена на 8-ми октомври. Photo credit: Harbin Institute of Technology

Живеем в доста забавни времена. По-рано през годината Китай изпрати в орбита към Луната сателит и през днешния ден всеки човек с нужната техника може да смъква фотоси от него. Същевременно има и едни други хора – които не вършат нищо друго, с изключение на да се ровичкат в тайните клипове на Ютуб и да спамят форумите с неуместните си изказвания, че галактическите задачи са огромна интрига и че Земята е плоска. Парадоксите на съвремието…

Междувременно китайците не престават да се оправят в точния момент с подготовката на втората фаза от задача “Чанг’e 4 ”. По последна информация спускаемият уред ще излети в интервала към 8-ми декември. Кацането на противоположната страна на Луната ще е реалност през последните дни от годината. Ако то е сполучливо, Китай ще влезе в историята. До този миг нито Съединени американски щати, нито Русия, нито коя да е друга страна не е изпращала задача до невидимата за човешко око страна на естествения ни сателит. Всички задачи на НАСА “Аполо ” и руски “Луна ” са кацали от забележимата страна. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР