На 20 юли, 21.00 часа, в уникалната атмосфера на Римските

...
На 20 юли, 21.00 часа, в уникалната атмосфера на Римските
Коментари Харесай

"Орфей и Евридика" в уникалната атмосфера на театър "Римски терми" във Варна

На 20 юли, 21.00 часа, в неповторимата атмосфера на Римските терми във Варна, публиката ще съпреживее сантименталната обич на Орфей и Евридика, за която съгласно античния мит, даже гибелта не е лимит. Премиерата на операта „ Орфей и Евридика” от Кристоф Вилибалд Глук в XV издание на Театър Римски терми е взаимен план на Държавна опера Варна и Младежко оперно общество Кипър.

Автор на театралната версия е Академик Пламен Карталов, диригент Франсис Гай – Кипър, хореограф Риолина Топалова. В основните функции ще приветстваме сопраното Даниела Димова – Евридика и мецосопраното Цвета Христофору – Орфей. Сопраното Лиляна Кондова ще бъде Амур, а балетните актьори Катерина Петрова и Цецо Иванов ще пресъздадат духа на Евридика и духа на Орфей. Даниела Димова, шеф на ТМПЦ Варна, изключително цени присъединяване си в този бутиков план, който към този момент е заслужил утвърждението на публиката в Кипър.



За Цвета Христофору „ Орфей и Евридика” също е доста особено прекарване. Родена във Варна, приключила Музикалното училище „ Добри Христов” и НМА „ Панчо Владигеров” с отличие, Цвета Христофору живее и твори в Кипър. Тя гастролира на доста подиуми, взе участие в интернационалните планове, в партньорство с влиятелни музикални институции. Основател е на Кипърското младежко оперно общество.

Почитан като „ популярен занаятчия на италианската опера “, Кристоф Вилибалд Глук, нормално избира за сюжети истории от митологията и от античната ера. Срещата му с Раниеро де Калцабиджи, стихотворец, драматург и оперен либретист, също ярка персона на своето време, го подтиква към революционни промени в основаването на оперни творби. „ Всяка музика, съпровождаща пеене, в действителност е рецитация, затова и на оперната сцена би трябвало да се декламира, а не да се вокализира самоцелно.



Текстът би трябвало да бъде компактен, разнороден и поразителен “, обосновават разбирането си за новата опера двамата другари. Целта е да се реализира синтез сред малко текст, ярка музика и доста зрелищни резултати – една позиция, която епохи по-късно продължава да бъде забавна за хората на изкуството. Тя предизвика и Академик Пламен Карталов да предложи своя театрална интерпретация на камерната опера.

Създадена през далечната 1762 година, „ Орфей и Евридика” отразява новаторските търсения на композитора и остава в историята като най-забележителната творба на „ Кавалера със златни шпори”. С тази купа, една от най-високите през XVIII век в Италия, е почетен и Кристоф Вилибалд Глук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР