На 2 Февруари 2023г. Европейският парламент одобри решение за започване

...
На 2 Февруари 2023г. Европейският парламент одобри решение за започване
Коментари Харесай

Колко пари получават доставчиците на храна в България

На 2 Февруари 2023г. Европейският парламент утвърди решение за започване на договаряния по нови ограничения за възстановяване на изискванията за служащите в цифрови трудови платформи посредством Директива за подобряването на изискванията на труд при работата през платформа.

С предлагането за инструкция се чака да се регламентира вярното установяване на трудовият статут на служащите в платформите и по какъв начин цифровите трудови платформи могат да употребяват логаритми и изкуствен интелект за наблюдаване и оценка на служащите.

Следва да се означи, че с признатата резолюция Европейският парламент предприе значима стъпка към преустановяване на подправената независима претовареност и несигурността в цифровите платформи за труд. Всичко това значи, че в най-скоро време работещите през платформите ще имат права, които имат и работещите на трудово правно отношение, в това число и при пресмятане на заплащането.

В тази връзка към момента е загадка по какъв начин към сегашния миг се дефинира заплащането на работещите през платформи в България. Те нямат непрекъснат приход, под формата на заплащане при полагане на труд посредством трудов контракт. Как се дефинира размерът на заплащането на работещите през платформи, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

 Куриерските компании ще са длъжни да упражняват по-сериозен надзор върху акцизните артикули. istock

С цел да бъда съответен, ще онагледя отговора си посредством образец от изискванията, при които доставчиците стартират работа през някоя от настоящите платформи в България.

Сумата, която могат да завоюват те, зависи от няколко фактора.

На първо място това е така наречен базова ставка. За всяка поръчка, платформата заплаща закрепена сума, наречена „ базова ставка “, която е в твърда сума и постоянно е в размер на 1 лева за всяка обособена поръчка.

Правя ли нарушаване, в случай че одобрявам „ бакшиш “ по време на работа

След това заплащането зависи от изминатите километри при доставка. Заплащането зависи от броя изминати километри. Колкото повече километри изминава доставчикът, толкоз повече пари следва да получи като заплащане. За всеки изминат километър се заплаща както следва:

-0.35 лева/км (платформата мери дистанцията посредством GPS). Тази сума е примерна, само че практиката сочи, че заплащането в другите платформи варира към нея на този стадий.

На доставчиците от време на време се предлага да бъде заплатено и гориво за изминато разстояние, само че тази алтернатива не постоянно се ползва и въпрос на решение на притежателите на бизнеса.

Към образуването на заплащането се включва и времето за изчакване на доставката. Честа алтернатива, която се предлага на работещите през платформи като снабдители е след петата минута очакване в някой обект (ресторант, магазин и др.) да получава и спомагателна закрепена сума на за всяка една минута, която изчаква. Обикновено тези закрепени суми са незначителни, постоянно в размер от две до пет стотинки за всяка една минута.

 istock istock
Платформите оферират и спомагателни благоприятни условия за облаги, които са под формата на разнообразни бонус от приложението за разнообразни покрити провокации, най-често за осъществяване на повече на брой поръчки и повече изминати километри, които се пресмятат на седмична и/или месечна база. Всеки изминат от Вас километър се пресмята посредством GPS с вградена карта от местоположението на доставичка до обекта, от който следва да вземе доставката и от обекта до ресторанта.

Като образец, който се показва за онагледяване на започващите работа като снабдители е следният: Да речем, че цялото изминато разстояние от доставчика е било пет километра. Умножавате по 35 стотинки (примерна сума) на километър. След това следва да съберем с 1 лева (примерна твърда сума) за начална цена за всяка една доставка. Всичко това може да бъде систематизирано в следната математическа формула: 5 (километра) х 0.35 лева (35 стотинки) + 1лв. След това резултатът от сметката се умножава по коефициент тутакси. Неговата цел е повишение на облагата, който усилва крайната облага. Коефициентът в практиката най-често варира сред 1.7 - 2.0.

Финално се получава: 5км х 35ст. + 1лв. х 1.8 = 4.95 лева Това заплащане е в брутна стойност, преди от него да бъдат удържани съответните налози, които всеки снабдител следва да заплати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР