На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните

...
На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните
Коментари Харесай

Световен ден за борба с възпалителните чревни заболявания

На 19 май означаваме Световния ден за битка с възпалителните чревни болести (ВЧЗ). Към момента повече от 6,8 милиона души по света живеят с ВЧЗ - положение, ограничаващо живота, което може да докара до изтощителни физически и психосоциални признаци за пациентите, както и да има по-широко влияние върху обществото (напр. посредством неявяване от работното място и възходящи разноски за здравеопазване).

За Световния ден на ВЧЗ през 2023 година Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA) дефинира мотото „ Възпалителителните чревни заболвания нямат възраст! “. Обикновено този тип проблем се диагностицира при пациенти сред 15-25 и 45-55-годишна възраст, само че има случаи, при които ВЧЗ може да засегне и хората над 60 години. Пациентите в преклонна възраст се усилват, защото популацията в международен мащаб застарява и надлежно нараства и честотата на тези болести. Това слага нови провокации за лекуването на ВЧЗ, защото пациентите в преклонна възраст постоянно имат други съпътстващи болести.

У нас Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит ще означи Световния ден с разнообразни начинания, чиято цел е повишение на информираността измежду обществото за тези болести и потребностите на страдащите от тях. Днес членовете на сдружението ще създадат къса разходка, облечени в лилаво. Освен това ще бъдат проведени срещи на пациентите в София и Пловдив. По традиция на 19 май в лилаво се осветяват и разнообразни здания в целия свят. В България довечера в символ на поддръжка към пациентите с ВЧЗ със специфична визия ще бъде осветена фасадата на хотел „ Хилтън “ в София.

За възпалителните чревни болести

Терминът възпалителни чревни болести (ВЧЗ) се употребява за означаване на група болести на храносмилателния тракт, при които дебелото и/или тънките вътрешности са обхванати от възпалителни процеси. Двете съществени разновидности на болесттите, попадащи в тази група, са заболяването на Крон (БК) и улцерозният колит (УК), също прочут и като гноен колит.

ВЧЗ се смята, че са автоимунни болести – при тях имунната система на организма нападна детайли на храносмилателния тракт, при което се образува възпалението. При естествени условия, възпалението е общоприета и нужна реакция на организма в отговор на зараза или пострадване. Обикновено, зачервяване, по-висока температура, изпотяване или болежка съпровождат отговора на тялото без значение дали става въпрос за порязване на кожата или на орган вътре в тялото. За хората, наранени от ВЧЗ, чревното инфектиране се трансформира в хронично положение, което продължава цялостен живот. През целия живот се следят епизоди на обостряния и интервали, по време на които признаците на болесттите затихват (познати като ремисия).

Начините, по които тези болести се демонстрират, са прекомерно разнородни. Това зависи от локализацията им в гастроинтестиналния тракт и от тежестта на възпалението в засегнатата област. Симптомите на ВЧЗ могат да бъдат от леки до тежки, само че нормално включват продължителна диария (над един месец), коремни конвулсии и болежка, чувство за незабавно вървене по огромна потребност, чувство за недоизхождане след вървене по огромна потребност, ректално кървене. Симптоми, които също могат да съпътстват ВЧЗ, са загуба на вкус, загуба на тегло, изнемощялост, анемия, нощно изпотяване, нараснала телесна температура, нарушаване на естествения менструален цикъл.

ВЧЗ може да обиден хора без значение от техния пол, възраст или раса. Съществуват обаче доказателства, че честотата на тези болести е по-голяма в страните от Северна Америка и Северна Европа (особено в страните от Скандинавския полуостров).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР