На 18 юни всяка година се отбелязва Международният ден на

...
На 18 юни всяка година се отбелязва Международният ден на
Коментари Харесай

Международният ден на сушито се чества днес

На 18 юни всяка година се отбелязва Международният ден на сушито и почитателите на тази лека, вкусна и считана за здравословна храна имат по-специален мотив да си хапнат от нея през днешния ден.

Макар че е известна храна в България относително неотдавна, изследвания на платформата foodpanda демонстрират, че нашенците все по-често си поръчват суши за у дома. И за разлика от унгарците и румънците, суши у нас се поръчва главно през уикендите.

Най-търсени са комбо менютата, а след оризово-рибния деликатес, българите най-често поръчват пица и китайска храна.

Думата суши за първи път се загатва в китайски речник от II век. Предполага се, че Китай е родината на ястието и първоначално е приготвяно като технология за консервиране на осолена риба посредством ориз.

 Домашно суши

След като се улови и почисти, рибата се поставяла в сандъци сред пластове от сол и ориз. Последвало пристискане с камъни и покриване с похлупак. Така рибата можела да се съхранява и употребява още година.

Процесът е наименуван суши, което в превод значи вкиснало е или кисело е.

През VII-VIII век се придвижва и в Япония и оттова се разпространява по целия свят. Първоначално японците изхвърляли ориза и консумирали само солената риба, само че последователно почнали да хапват и него.

Когато технологията на суши е пренесена в Япония, тя е изменена по отношение на японската просвета и възгледи за храната. Японската кухня се стреми към оптимално близки до природата техники и следвайки този собствен принцип, японците вярвали, че рибата би трябвало да бъде употребявана сурова. Така се е наложил и познатият през днешния ден облик на сушито.

 Продукти за Суши

Различните предписания за суши се отличават една от друга по разнообразието на плънка, подправки, обвивка и метод на подготвяне.

Маки суши (руло суши) е класическият и най-популярният тип суши. Нигири е най-старият тип суши и се подготвя от дребни порции ориз, покрити с слой риба и японския омлет тамаго.

Оши-суши или пресовано суши се подготвя като в специфичен съд се слага маринован ориз, варена или пушена риба, след което се пресова и нарязва на халки. Сашими е обичаното суши на японците, което се подготвя единствено от сурова риба.

Сушито може да се гарнира със соев сос, уасаби или маринован Гари, прочут като японски джинджифил.

Вижте някои апетитни предписания за суши: Суши с пушена сьомга, Домашно суши, Суши Филаделфия Рол, Суши с авокадо и сьомга.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР