На 18 февруари космическият кораб Perseverance достигна повърхността на Марс,

...
На 18 февруари космическият кораб Perseverance достигна повърхността на Марс,
Коментари Харесай

Защо фъстъците са задължителни за всяка мисия на НАСА?

На 18 февруари галактическият транспортен съд Perseverance доближи повърхността на Марс, с цел да извърши своята задача. След като преодоля страховитите „ седем минути смут “ при кацането, той се спусна върху кратера Jezero със задачата да откри доказателства за живот на алената планета и да ревизира дали съществуват изискванията за изпращане на задачи с човешки екипаж.

Историческото събитие бе излъчено онлайн посредством формалния канал на НАСА, където отговорниците за задачата обясниха от централата на американската организация по какъв начин напредва амбициозният план, написа DarikNews.

Отвъд кацането обаче, имаше един аспект, който също притегли вниманието на феновете: кутиите с фъстъци, сложени на масите на хората от командния център. Те бяха там, с цел да заситят апетита или да понижат напрежението на присъстващите, само че и да подсигуряват триумфа на задачата.

Фъстъците с шанс се появяват през 1964 година

Трудно е да си представим, че в света на науката се има вяра в суеверия или амулети, само че е реалност, че фъстъците са непроменяемо в НАСА от 1964 година, с цел да се уверят, че всичко върви добре, както разкри самата организация преди няколко дни на своя уеб страница.

Director of Planetary Science Lori Glaze and I have our lucky peanuts at hand. Just under 3 hours until ’s landing!
— Thomas Zurbuchen (@Dr_ThomasZ)
На 28 юли същата година потегля Ranger 7. След шест несполучливи опита натискът е голям. За да „ облекчи част от безпокойството в операционната зала “, инженерът Дик Уолъс дойде в офисите на НАСА с огромно количество фъстъци, които популяризира измежду целия екип.

" Останалото е история ", споделя Уолъс. Този ден Ranger 7 работи съвършено, както и неговите наследници, Ranger 8 и 9, стартирали през 1965 година Те изпратиха фотоси на повърхността на Луната и помогнаха при избора тук-там за кацане за лунната стратегия на Аполо.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР