На 17 май България и Сърбия подписаха съвместна декларация за

...
На 17 май България и Сърбия подписаха съвместна декларация за
Коментари Харесай

Пак ускоряваме газовата връзка с Белград

На 17 май България и Сърбия подписаха взаимна декларация за построяването на газовия интерконектор сред двете страни. Ден по-рано държавното управление утвърди проектодокумента и упълномощи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го парафира. Това стана по време на полемика на тематика "Инвестиционен капацитет на Западните Балкани " в НДК в границите на Срещата на върха в София.

С декларацията двете страни афишират уговорката си за осъществяване на плана, тъй че междусистемната газова връзка София-Димитровград (Сърбия)-Ниш (Сърбия) (IBS) да бъде въведена в употреба най-късно до месец май 2022 година. Документът планува основаване на взаимна работна група, която да управлява построяването на интерконектора и в границите на която да бъдат обсъждани и намирани решения на всички зародили въпроси. Правителството дефинира държавната компания "Булгартрансгаз " ЕАД за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод у нас. Досега за построяването на интерконектора отговаряше Министерството на енергетиката. За да поеме операторът на преносна система отговорността за плана, той би трябвало да получи утвърждението на Европейската комисия.

Изграждането на интерконектора България-Сърбия е напълно в унисон с целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за съгласуваност на Западните Балкани. Очакванията са планът да способства за диверсификацията на маршрутите и усилване на сигурността на газовите доставки както за България, по този начин и за страните в района.

Това е следващият документ за реализация на плана откакто през януари 2017 година двете страни се схванаха да подпишат меморандум за съгласие, който да форсира градежа и да стане продължение на подписаното на 14 декември 2012-а съглашение за самото създаване на интерконектора. Подобна ускорителна декларация бе подписана и през май 2015-а.

Междусистемната газова връзка България - Сърбия e оповестена от Европейската комисия за план от общ интерес на Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР