На 16 юли Българската православна църква се прекланя пред паметта

...
На 16 юли Българската православна църква се прекланя пред паметта
Коментари Харесай

Отдаваме почит на Света Юлия, загинала мъченически за вярата

На 16 юли Българската православна черква се прекланя пред паметта на Света Юлия и през днешния ден всички с името Юлия, Юлиян и Юлияна честват имен ден.

Юлия е латинско име и значи къдрокоса, жена с буйна къдрава коса.

Според легендите Света Юлия е била девственица, която умира страдалчески, с цел да отбрани вярата си. Твърди се, че тя е родена в Картаген, а родителите ѝ били аристократични и заможни християни.

Но когато войската на персийците покорила родния град на Юлия, тя била взета за заложница. По това време била към момента дете, само че била измежду пленниците, които продавали на пазарите за плебеи.

Първият ѝ стопанин бил търговец от Сирия. Той се опитвал да откаже Юлия от вярата ѝ, като я молил да стане мюсюлманка, само че тя отказвала и продължавала да уважава християнските празници.

Търговецът се примирил и я оставал да следва обичаите, на които била научена.

По време на пътуването им до остров Корсика обаче те попадат в разгара на езически празненства. Двамата незабавно били принудени да се включат и да отдадат респект на непознатите богове, само че Юлия отказвала.

Корсиканците се разгневили и я подложили на жестоки мъчения, защото сметнали, че тя поругава обичаите им. Разпънали я на кръст и я оставили там до гибелта ѝ.

Днешният 16 юли се свързва и с римския император Гай Юлий Цезар. Смята се, че той е роден на днешния ден и в негова чест месецът е кръстен юли. Той дава името и на цезаровото сечение, тъй като е първият прочут човек, роден по този метод.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР