На 16 януари 1896 г. Осмото обикновено народно събрание гласува

...
На 16 януари 1896 г. Осмото обикновено народно събрание гласува
Коментари Харесай

МАГИЯТА НА КЕРАМИКАТА изложба в Музей на розата - Казанлък

На 16 януари 1896 година Осмото нормално национално заседание гласоподава законопроект за разкриване на държавно рисувално учебно заведение и приема да утвърди Закон за Държавното рисувално учебно заведение в София. Месец по-късно княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата просветителна институция. На 16 октомври 1896 година Държавното рисувално учебно заведение отваря порти. Днес, 125 години по-късно, откакто институцията е минала през динамичността на ХХ век и прекрачи безапелационно в новото столетие – Националната художествена академия продължава да бъде водещ живописен учебен център в страната.

Първият казанлъчанин, ученик на образователното заведение е Иван Енчев – Видю. Той постъпва в него единствено 5 години след основаването му. И таман в същата 1901 година той, паралелно с Петър Топузов, основава Музея за старини и изкуства „ Искра “ в Казанлък. Именно тази институция и събираните с жар и опитност сбирки ще обособят региона като същинско културно средище. Място, което ще даде на страната редица именити художници като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Чудомир, Дечко Узунов, Ненко Балкански и други – всички те ученици на Националната художествена академия. Не е инцидентен и фактът, че таман в Казанлък и до през днешния ден едно от водещите образователни заведения е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов “, която са приключили одобрени актьори като Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Зиятин Нуриев, Косьо Минчев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Мариела Гемишева и други, всички те също свързани с Националната художествена академия.

Като част от тази връзка на Казанлък с Националната художествена академия екипът на институцията сплотява напъните си паралелно с тези на Историческия музей „ Искра “ и ХГ – Казанлък, с цел да отбележат взаимно тази значима за цялостното културно израстване на страната ни годишнина от отварянето на първото професионално художествено образователно заведение.

Подредената в Музея на розата галерия слага акцент върху една художествена демонстрация, която през последните години е маргинализирана макар нейните дълбоки корени в националната художествена традиция – магията на керамиката. В експозицията са показани керамични предмети, дело на преподаватели и ученици на Ателието по керамика (дн. катедра „ Керамика “) в Националната художествена академия в интервала от 1904 година до края на 40-те години на предишния век. Керамичните творби са част от една от най-старите сбирки в Музейната колекция на висшето образователно заведение – Колекция „ Керамика “. Включените в изложбата керамични предмети показват в софтуерно отношение разнообразните декоративни техники (подглазурна и надглазурна украса върху порцелан и фаянс, глазурна и майоликова украса на локални червени и светлоизпичащи се местни глини и тънко каменинови глини), отразяващи художествените възгледи на създателите и първи преподаватели в специалността – професорите Стефан Димитров и Стоян Райнов. Със своите безспорни художествени качества тези ранни творби се оказват основен фактор в развиването на художествената керамика в страната освен през първата половина на ХХ в., а и през идващите няколко десетилетия.

Изложбата се явява разумно в Казанлък освен тъй като показаните в нея керамични разработки се свързват блестящо с декоративните пластически търсения на художници като Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов и редица други, а и тъй като таман тук през 70-те години на предишния век се връчва и Националната премия за приложни изкуства на името на Иван Милев.

Изложбата е част от програмата на Националната художествена академия по отношение на отбелязването на нейната 125-годишнина и е подредена в залите на Музей на розата – Казанлък.

Организаторите приканват да бъдем виновни и съблюдаваме противоепидемичните ограничения. Носете своите защитни маски и спазвайте физическа отдалеченост, с цел да можем да продължим да бъдем дружно в изкуството. Вижте по-малко

Екип на изложбата

доктор Милена Балчева и доктор Пламен В. Петров – куратори

Момчил Маринов – съорганизатор

Росен Тошев – фотограф

Венелина Петкова – художник на плаката

ОПИС ТВОРБИ

Изложба „ Магията на керамиката. 125 години Национална художествена академия “

Неизвестен създател. Ваза, фаянс, ангоба. Музейна колекция на НХА

Неизвестен създател. Ваза, фаянс, кобалтова глазура с надглазурна златна украса. Музейна колекция на НХА. Снимка Росен Тошев

Неизвестен създател. Стомна, фаянс, надглазурна украса. Музейна колекция на НХА. Снимка Росен Тошев

А. Гаджев. Бъклица, 1912, фаянс, надглазурна украса. Музейна колекция на НХА. Снимка Росен Тошев

Неизвестен създател. Ваза, фаянс. Музейна колекция на НХА. Снимка Росен Тошев

Никола Пенев. Ажурен съд, порцелан с емайлова декорация. Музейна колекция на НХА. Снимка Росен Тошев
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР