На 16 октомври започват публични обсъждания на инвестиционните намерения за

...
На 16 октомври започват публични обсъждания на инвестиционните намерения за
Коментари Харесай

Започват публични обсъждания за добива на газ в Добруджа

На 16 октомври стартират обществени разисквания на капиталовите планове за търсене и рандеман на природен газ в община Генерал Тошево – находище „ Спасово “, блок „ Добрич “. Проектът е още веднъж на компания “Русгеоком БГ” АД, която от 6 години прави изследване за газ в село Рогозина с два сондажа. Сега се възнамерява сондажите да се усилят. Докладът по инвестицията е обемен – близо хиляда страници. Намерението има утвърждение от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна след Оценка за влияние на околната среда. При полемиките ще участват експерти, които ще дават отговор на въпросите на присъстващите.

Очаква се обаче на разискванията да бъде изразено публично неодобрение. За това има индикации във Facebook, където се оповестява за събиране на подписи срещу капиталовото желание. В група „ Генерал Тошево “ може да се види анкета, в която се вижда, че 73% от далите отговор са срещу рандеман на газ в Добруджа. Освен това от през днешния ден има и апел за разпространение на подписката и за свързване с всички общини в района, които също да изразят позицията си по плана.

Категорично срещу новото желание на „ Русгеоком БГ “ се афишират и от Инициативата срещу изследването и добива на шистов газ в България, които през 2014 година проведоха серия митинги против фракинга, включително с присъединяване на жители от Румъния, в резултат на което в България бе въведен мораториум върху търсенето и добива на шистов газ. Това сподели пред "Дарик " Синтия Недялкова от Инициативата. Тя съобщи, че готвеното в този момент изследване в община Генерал Тошево заплашва природата и поминъка в района. Въпреки че не е плануван фракинг, дълбочината на сондажите приказва, че машините ще проникват под равнището на подземното езеро, от което черпи питейна вода цяла Североизточна България. Това значи, че при повреда, земетресение или различен неочакван случай водата на Добруджа ще бъде отровена, а с нея почвата и растителността ни, сподели Недялкова. Според нея различен плашещ миг в инвестицията е голямото количество вода, която сондите употребяват за своята работа – хиляди кубични метра. Освен това, след употреба тази вода излиза нечиста и се складира във вани, които сякаш са надеждно изолирани, само че още веднъж не се знае какво може да се случи при случай или естествени стихии, подозират съперниците на добива на газ в Добруджа. Твърде малко са съгласно тях плануваните в инвестицията работни места, изключително за експерти, а изгодите за района от този рандеман са съвсем никакви, сподели Синтия Недялкова пред.

Находище „ Спасово” е ситуирано в землищата на 18 села - Балканци, Василево, Преселенци, Горица, Калина, Средина, Сираково, Сърнино, Александър Стамболийски, Бежаново, Спасово, Рогозина, Чернооково, Кардам, Люляково, Великово, Вичово, Писарово. В отчета на компанията е записано, че „ газово находище „ Спасово” ще се създава поетапно от осем сондажни площадки, ситуирани според от запасите на сектори - три в сектор „ Рогозина “, две в „ Рогозина Изток “, две в сектор „ Чернооково “ и една в сектор „ Калина “.

Добитият природен газ ще се транспортира посредством газопроводи от всички площадки до ИПГ ситуирана на площадка П 1-1 „ Рогозина”. За реализацията му се планува построяването на газопровод от площадка П 1-1 „ Рогозина” до най-близката точка за присъединение към газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз” ЕАД и до най-близката точка на газоразпределителната мрежа (ГРМ) на „ Добруджа газ” ООД гр.Генерал Тошево – АГРС Генерал Тошево.

Досега “РУСГЕОКОМ БГ” АД е направило търсене и изследване на съображение Разрешение на Министерски съвет №915/22.12.2003 година за търсене и изследване на петрол и природен газ – подземни благосъстояния по чл.2, ал.1, т.3 от Закона за подземните благосъстояния за природен газ в блок „ Добрич”, ситуиран на територията на област Добрич, Договор за търсене и изследване от 04.02.2004г., и Допълнително съглашение №6 с МИЕТ от 25.02.2013г. към Договор от 04.02.2004г. за търсене и изследване на петрол и газ в блок „ Добрич”. При осъществяване на тези изследвания са осъществени сеизмични изследвания; пробутване на изследователски сондаж Р-1 Рогозина и оценъчен сондаж Р-2 Рогозина; осъществяване на изпитателен рандеман на суровината; лабораторни и геоложки изследвания; геоложки отчет. Площадка П1-1 на сектор „ Рогозина” е съществуваща, построена по отношение на пробутване на сондажи Р-1 Рогозина и Р-2 Рогозина и няма връзка с други проекти. Местоположението на останалите площадки ще бъде определено по този начин, че да не визира други съществуващи и утвърдени с организационен или различен проект действия в обсега на влияние на обекта на капиталовото предложение – границите на находище „ Спасово”. Ще се сортират парцели, при съблюдаване на следните условия: да бъдат отвън предпазени зони и територии; да бъдат отвън санитарно охранителни зони на водоизточници за питейна вода; да няма трайни насаждения и земи от горския фонд; да няма мелиоративни и други съоръжения; при съблюдаване условия за разстояние от подземна и надземна инфраструктура; при съблюдаване условия за разстояние от археологически и културно-исторически паметници; при съблюдаване условия за разстояние от обитаеми места; да не се засягат площи за паша.

На определените парцели, представляващ обработваема земеделска земя, ще се извърши краткотрайно сменяне на предназначението. “, се отбелязва в отчета.

Първият стадий на инвестицията е през 2018 – 2021 година и включва „ доизграждане, съоръжение на първата сондажна площадка П 1-1 и пробутване на нови 4 добивни сондажи с дълбочина до 2 700 метра всеки. Предвижда се оптимално добиване на запасите от въглеводороди с допустимо най-малка намеса на околната среда. Структурите, ситуирани в секторите на находище „ Спасово” се преглеждат като многопластови находища, които ще се създават от долу на горе - способ който постоянно се ползва и в международната процедура. В прокараните сондажи ще се разкрива в началото в най-долния работлив небосвод, а в следствие ще се минава към по-горните. След привършване на добива от дадена площадка сондажите ще бъдат премахнати по открития в международната нефтена процедура ред.

В плановете е планувано добивът да се реализира с почти 80 хиляди м3/д/сондаж, като до третата година от началото на създаването доближи към 72 млн. м3/година. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР