На 15 януари се отдава почит пред един от канонизираните

...
На 15 януари се отдава почит пред един от канонизираните
Коментари Харесай

Българската църква почита свети Гавраил Лесновски

На 15 януари се отдава респект пред един от канонизираните български светци – свети Гавраил Лесновски. Приживе е бил аскет и един от тримата почитатели на свети Иван Рилски, дружно с Прохор Пчински и Яким Осоговски.

Името на светеца се изписва като Гавраил или Гавриил на другите места. В житието на светеца се споделя, че той е наследник в болярско семейство и е живял в село Осиче.

Семейството му е били добре обезпечено за времето си и светецът получава положително обучение. С парите на родителите си построява църквата Рождество Богородично в село Осичене.

След гибелта на брачната половинка си свети Гавраил постъпва в Лесновския манастир и с разрешението на игумена се отдръпва в пустинничество покрай Злетово.

В търсене на по-усамотено място, той се реалокира в Луково, а по-късно в разположения измежду гъста гора Орлов връх, където прекарва в пост и молитва цели 30 години.

Свети Гавраил напуща този свят като аскет. След кончината мощите му са открити и пренесени в в Лесновския манастир.

По-късно тленните му остатъци са пренесени в Търново, което по времето на Асеневци е било столица на България. Цар Иван Асен II подрежда мощите мощите да бъдат защитавани на хълма Трапезица, само че след края на царуването му ориста на останките е незнайна.

Днес имен ден ще отпразнуват всички българи, които се споделят Гавраил.

Образът на свети Гавраил постоянно участва в българските храмове. Паметта му се уважава на 15 януари дружно с още един български светец - свети Прохор Пчински.

Той е роден в региона Овче поле в Македония. Според житието му той напуща родителите си Йоан и Анна и се уединява в пещера край Старо Нагоричане, против църквата Свети Георги, където прекарва дълги години като аскет.

В легендите Прохор Пчински е обвързван с византийския император Роман IV Диоген. Преданието споделя, че бъдещият император посещава пещерата на светеца, а той му предсказал, че ще стане император на Византия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР