На 15 септември е непростимо да не погледнем към образованието.

...
На 15 септември е непростимо да не погледнем към образованието.
Коментари Харесай

Надя Христова: Апелирам към бизнеса да кандидатства за програмите, обявени от министерството

На 15 септември е непростимо да не погледнем към образованието. Но ъгълът, който избрахме, е,  каква е връзката сред образованието и нововъведенията, откакто у нас към този момент е аксиома, че те са приоритет за всяко държавно управление. Гостува ни Надя Христова, заместник-министър на нововъведенията и растежа, която – забележете, ръководи 5 милиарда лв.. Лесно ли се ръководят 5 милиарда лв.? Жалко, че ние сме радио, не телевизия, с цел да се види, че вие сте извънредно младеж.

Лесно се ръководи, когато е с добър екип, какъвто е екипът на Министерство на нововъведенията и растежа – доста положителни специалисти, готови, работят по всички стратегии, които са по Плана за възобновяване, по структурните фондове стратегиите. Така че с добър екип нещата са съпоставими.

Известно е, че в Министерството на нововъведенията и растежа интензивно работите по Плана за възобновяване и резистентност. Как върви кандидатстването по първата стратегия – „ Техническа рационализация “, която е отворена единствено от вашето министерство?

Много ускорени са темповете по програмата. Процедурата „ Технологична рационализация “ е с бюджет 260 милиона и е отворена за кандидатстване до 21 септември. Апелирам компаниите да аплайват. Има още няколко дни, в които програмата е отворена. Над 300 оферти са проучени, планови оферти по програмата. Тя е ориентирана към индустриалните компании, медикаменти, компютри, оптични материали, храни, питиета. Допустими са радиа, малките екрани, осведомителни организации. Доста е необятна програмата, става през по този начин познатата система ИСУН кандидатстването. Безвъзмездни са средствата, желая да кажа, да подчертая. За микропредприятията сумата може да доближи до 180 000, дребните предприятия – до 350 000, и за междинните предприятия – до 700 000 лв.. 21 септември е датата, до която могат да аплайват компаниите, и моля да аплайват по програмата, с цел да се възползват, с цел да могат да си подкрепят бизнеса в тези сложни времена и тези предизвикателни години, които имахме.

Има ли интерес към тази стратегия? Знам, че нямате право да казвате имена, бройки и така нататък, само че има ли интерес?

Много огромен интерес има. Има интерес, тъй като бизнесът има потребност от пресен запас, с цел да си стъпи на краката от предизвикателните години. Така че има голям интерес към програмата и по тази причина моля българският бизнес да кандидатства. Тези средства са за тях, с цел да може да им оказват помощ и да я вземат тая глътка въздух.

А за какви планове могат да аплайват компаниите?

Проекти, които са най-вече към индустриалните компании. Доста е широкоспектърна програмата, тя и по тази причина се споделя процедурата „ Технологична рационализация “. Пак споделям:  компании за медикаменти, за компютърни или оптични материали, храни, питиета, дрехи, възможни са предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци, преработване на материали, кино и телевизионни студия, радиа – и вие сте вътре, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна активност. Също бизнесът може да се ориентира в ИСУН, която е осведомителната система за кандидатстването. Има особено квалифицирано клипче от сътрудниците за облекчение за кандидатстване. Там има подробна информация, тъй че бизнесът да може да огледа и да се ориентира, с цел да кандидатства. 21 септември е крайният период.

Ползвам опцията, че сте наш посетител, и ще повторим датата – 21 септември е крайният период за кандидатстване. Но да вземем за пример радиа, малките екрани, осведомителни организации какви планове могат да подават и в какво да се изразят тези планове?

Проекти, които са свързани със закупуване на техника, според от какво има потребност. Всяко нещо, което компанията счита, че софтуерно може да закупи, което да й помогне за развиване на бизнеса, е по програмата. Всяка компания знае посоката и линията на своето развиване и може да си очертае проектите, които да залегнат в плановото предложение и до го изпратят по програмата към министерството. Средствата са безплатни.

„ Техническа рационализация “ е вашата първа стратегия.

Да.

А по кое време ще се отворят идващите?

Следващите процедури, които са готови, отново са по Плана за възобновяване – втората е с бюджет 30 милиона. Отново е за дребни и междинни предприятия, този път е за осведомителни и информационни оферти и киберсигурност. Това е за уеб сайтове, цифрови приложения, онлайн магазини за електронни системи за ръководство на продажби, качество, хранилища, човешки запаси, логистика, активи, както и за цифрова реклама, за всевъзможни бизнес разбори. Отново дребни и междинни предприятия ще могат да аплайват, просто би трябвало да наблюдават всичко, което се разгласява и на Министерството, и в ИСУН – тази към този момент толкоз години позната система за ръководство на средствата и на всички тези процедури. 30,6 милиона лв. е бюджетът. Също е по Плана за възобновяване и дребният и междинен бизнес може да кандидатства и за там. Средствата също са безплатни.

До края на годината какъв брой стратегии ще се отворят, какъв брой пари ще получат компаниите?

Още една процедура, която приготвят сътрудниците, е третата процедура. Предстои тя да се отвори до края на годината. Отново е по Плана за възобновяване. Тя е толкоз настояща с тематиката за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Там бюджетът е 200 милиона. Очаква се голям интерес и към нея. Тя е третата процедура по Плана за възобновяване, която ще бъде отворена до края на годината, дублирам – 200 милиона за ВЕИ за лично произвеждане сила. Другата процедура отново по Плана за възобновяване е бюджет със 118 милиона за дребни и междинни предприятия, които са получили знак за качество, щемпел за висши достижения. Тя също ще бъде отворена до края на годината. Паралелно с това сме входирали в Европейската комисия Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията, или новата на стратегия ОПИК, както всички я познават, за новия програмен интервал до 2027 година Програмата е с 3 милиарда лв. бюджет, надлежно чака се формалното сключване, утвърждение от Европейската комисия. Ние сме входирали на 16 август и в този момент ще чакаме Комисията. А до 23 септември ще бъде изпратена и другата огромна стратегия, която е научната, за научни проучвания и нововъведения, цифровизация за умна промяна. Тя също е с бюджет 2 милиарда и ще бъде до 23 септември изпратена в Европейската комисия за утвърждение. По тази стратегия могат да аплайват висши учебни заведения, научноизследователски организации и бизнес, който употребява резултатите от тяхната активност. Апелирам българският бизнес да следи. Министерството ни работи непрекъснато, с цел да може всичките тези средства да стигнат до българския бизнес и те да получат тази глътка пресен запас, от която имат потребност след тези предизвикателни времена, в които всички ние живеем. Така че просто следете. Ние сме извънредно дейни да осведомяваме. Всяка седмица екип на Министерството на нововъведенията и растежа посещава другите регионални градове, вършим мобилни приемни, с цел да осведомяваме. Миналата седмица бяхме в Силистра, в Габрово, в събота следва Бургас, Стара Загора, тъй че се опитваме оптимално да осведомяваме хората, с цел да са наясно, тъй като тези средства са за българския бизнес, за българските фамилии, с цел да може да си запазят работните места, да се открият нови и изобщо стопанската система да стартира да се движи с ускорени темпове, за които всички ние се стараем.

Много значим въпрос имам към вас, г-жо Христова. От бизнеса показват терзание, че не за всички стратегии могат да съфинансират. Т.е. за момента, знаете, дребният и междинен бизнес са в извънредно затруднено състояние, 40% съфинансиране за множеството от компаниите е непостижимо. Вие доста тъкмо определихте безвъзмездността на първите две стратегии, а за останалите е със съфинансиране на плановете, по този начин ли?

Всички средства, които споделих, са безплатни средства. Тези средства са безплатни за крайните получатели, за бизнеса. Смятам, че всеки един дребен бизнес може да откри своето приложение в някоя от процедурите и да кандидатства.

Но има планове, които са със съфинансиране по Плана за възобновяване и резистентност, и терзанията са, че не могат да вземат участие компаниите, където има съфинансиране.

Тези планове, които би трябвало да си обезпечат съфинансиране, могат да си намерят съфинансиране от комерсиалните банки по този начин, че тази тяхна част да се обезпечи от там, тъй като планът им бива утвърден. Има начини, с които дребният и междинен бизнес може да си обезпечи, да си покрие плана, с изключение на частта, която е безплатна от министерството, с гаранция през другите финансови институции след довеждане докрай на плана. Хората би трябвало да се осведомят.

Да ни разкажете малко повече за научната стратегия и за връзката сред образованието и нововъведенията.

Както загатнах, тази стратегия ще я изпратим за утвърждение другата седмица. Тя е с голям бюджет – 2 милиарда лв.. Тук могат да аплайват висши учебни заведения и научноизследователски организации и бизнеси, които употребяват резултатите от тяхната активност, тъй че те ще са в една колаборация за постигане на върхови достижения и резултати. В момента тече публичното разискване на програмата и се включиха над 60 научни и бизнес организации, представители на висшите учебни заведения, тъй като както знаете, за всички образованието е тази движеща мощ, която спомага за бизнеса. Програма е с два целта – „ Устойчиво развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема “ и „ Цифрова промяна на обществения бранш “. В тясна връзка работим с Министерството на образованието и науката, с Министерството на електронното ръководство и надлежно нашето министерство. Научната стратегия съдържа три стратегически интервенции, по които ще се разпредели поддръжка в размер на 70 милиона, 142 милиона и 25, като първата поддръжка ще е за 12 цифрови иновационна хъба, като част от тази европейска мрежа за тези върхови достижения, които първоначално загатнах, по една друга стратегия – „ Цифрова Европа “. Другата стратегическа намеса, за която споделих – 142 милиона, ще бъдат за центрове за висши достижения и центрове за подготвеност. Тук също сме в съдействие с МОН. И последната по-малка част е 25 милиона – тя се води ваучерна скица за дребните и междинни предприятия, за поощряване на съдействие и потреблението на капацитета в центровете за върхови достижения, центровете за подготвеност. Доста компании се свързват с нас, които употребяват висшите учебни заведения, научноизследователските организации, които са в колаборация с тях и употребяват техните данни, с цел да аплайват. В момента, в който програмата бъде утвърдена от Брюксел, ще има спомагателна информация с повече елементи. Хората в тази област се интересуват и наблюдават. Апелирам всички също да бъдат дейни в системата ИСУН, да наблюдават или надлежно да търсят информация в министерството ни.

Тази стратегия е извънредно потребна за научната общественост и за бизнеса, тъй като реализира връзката сред двете, тъй че от бизнеса позволявам, че те могат на научните институти или звена да поръчат съответни планове в съответна посока и надлежно по-късно да ги ползват, по този начин ли е?

Да, да, тъкмо по този начин. Голям е бюджетът. Неслучайно и на нас фокусът ни е също научноизследователските организации, висшите учебни заведения и бизнесът в колаборация с тях, с цел да подкрепим това развиване и на цифровата промяна на обществения бранш. Доста благоприятни условия има и в тази стратегия, тъй че просто моля българският бизнес и надлежно научноизследователските организации да са в контакт с нас. Те се интересуват, търсят министерството за въпросната стратегия, има много благоприятни условия и те занапред ще бъдат разкривани пред българския бизнес.

А за енергийната успеваемост, която е толкоз съвременна, толкоз нашумя, че Европейската комисия се занимава с нея, предаването ни беше отдадено на нея. Говорихте за програмата за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Има ли и друга стратегия?

Вие ме питате за програмата, която следва, или програмата, по която в петък ще подпишем към 700 контракта по Програмата за нововъведения и конкурентоспособност от остарелия програмен интервал 2014-2020?

Ако е допустимо, да ни кажете по нещо и за двете стратегии, тъй като явно имате доста.

Ще ви кажа за тази процедура за ВЕИ, която е за лично произвеждане на сила. Тя е по Плана за възобновяване и там бюджетът е 200 милиона. Предстои да се пусне в последното тримесечие на годината. Предназначена е за лично произвеждане на сила, ВЕИ мощности и уреди за произвеждане и предпазване на сила до 1 мегаватчас за бизнеса. С тази мярка, отново споделям, с бюджет 200 милиона по Плана за възобновяване, ще бъдат подкрепени дребни и междинни и сдружения със междинна пазарна капитализация от целия стопански набор с изключение, несъмнено, на секторите „ Селско, горско и рибно стопанство “, тъй като тези браншове си имат обособена стратегия към друго министерство и не трябва да се получава това припокриване. Процедурата е за финансиране на фотоволтаици и акумулатори и една от трите по националния проект, които следва да бъдат отворени до края на годината, с бюджет 200 милиона. Аз дори мисля, че е дребен този бюджет, тъй като е голям ползата към тази процедура, тъй като при нашумялата тематика за енергийна успеваемост този бюджет даже не доближава. Ние вършим всичко допустимо да бъдат осведомени, с цел да аплайват като се пусне програмата, с цел да се възползват от средствата, които са по Плана за възобновяване през Министерското на нововъведенията и растежа.

И в този момент да отидем към новината при вас за петък. Министерството на нововъведенията и растежа ще показва новаторска услуга за автоматизирано сключване на 700 контракта. И вие сте първата и единствена към момента социална администрация, която внедрява тази услуга. Как ще наподобява тя?

С една дребна машина, която с един бутон ще бъдат подписани към 700 контракта с крайни получатели. Искам да кажа, че тези 700 са от общо 900 контракта, които ще бъдат на идващ стадий още към 200 контракта подписани. За на следващия ден са за 70 милиона. Ние сме единствената администрация, която е внедрила тази система за групово сключване, да не е контракт по контракт. Ще бъде новаторско. Договорите са за енергийна успеваемост още веднъж и те са по остарялата стратегия – ние по този начин я назоваваме, само че това е Програмата за нововъведения и конкурентоспособност за интервала 2014-2020 година Вече бизнесът ще стартира да си работи по плановете, които са утвърдени. Утре ще бъдат подписани договорите на 700 компании с цел да стартират осъществяването си по плановете за енергийна успеваемост.

За какъв брой време ще бъдат подписани тези 700 контракта с машинката?

Около десетина минути, дори не мисля, че и толкоз. Просто с един бутон ще бъдат поставени и ще се подпишат – не повече от няколко минути.

Цоня събчева
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР