На 15 февруари в зала България“ двама виртуозни музиканти ще

...
На 15 февруари в зала България“ двама виртуозни музиканти ще
Коментари Харесай

Най-успешният румънски диригент Кристиан Мандеал и виртуозът на пианото Евгени Божанов с общ концерт


На 15 февруари в зала „ България “ двама виртуозни музиканти ще показват две забележителни творби за оркестър и пиано - Концерт No 5 “Императорски ” от Бетовен и „ Фантастична симфония “ от Хектор Берлиоз. Събитието е проведено от Софийска филхармония и е един от специфичните акценти в програмата й в първата половина на 2018 година, оповестиха от Monte Music.

Любимият възпитаник на Херберт декор Караян Кристиан Мандеал е приет за най-успешния румънски диригент в наши дни. Работил е с редица от водещите международни оркестри: Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Филхармонията на Сао Пауло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб, Токио и доста други.

Поводът за национална горделивост, пианистът Евгени Божанов започва кариерата си с няколко интернационалните награди от огромни състезания като “Святослав Рихтер ” в Москва, “Кралица Елизабет ” в Брюксел, “Ван Клайбърн ” във Форт Уърт, Тексас и “Фредерик Шопен ” във Варшава. Божанов свири с водещи европейски оркестри, измежду които Белгийския народен оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, оркестърът на RAI, Филхармония Артуро Тосканини и оркестъра на Санта Чечилия в Рим. Като солист прави серия от рецитали в границите на Клавирния фестивал в Лил, фестивала La Roque d’Anthéron, Летния фестивал в Бад Кисинген, Serate Musicali в Милано, Schubertiade във Вилабертран, Фландърския фестивал в Гент, фестивала Бреша-Бергамо. Свири и в зали като Musikverein, Сънтори Хол, залата на Берлинската филхармония. През 2018 година Евгени Божанов ще се завърне в Роял Фестивал Хол в Лондон с оркестър Филхармония. Предстоят му рецитали в Япония и Европа.

Програмата във вечерта на 15 февруари е без компромис, включва два от най-великите концерти за пиано и оркестър на всички времена. Концерт за пиано No 5, прочут като "Императорски", евентуално е последния концерт, написан от Бетовен в интервала 1809 – 1811 година във Виена. По това време той е бил съвсем ням. Произведението е отдадено на ерцхерцог Рудолф – настойник и възпитаник на композитора. “Фантастична симфония ” е измежду най-популярните творби на един от най-ярките майстори на симфоничната музика Хектор Берлиоз. Във „ Фантастична симфония “ създателят търси обогатяването на формата и достигането на нови хармонични звучности, а блестящите нововъведения в оркестрацията на композитора-романтик, способстват за нейната висока художествена стойност.

Билети за концерта към момента са налични на касата на зала „ България “ и онлайн на ticketsbg, epay и eventim. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР