На 14 май украинският режисьор Олег Сенцов започна гладна стачка.

...
На 14 май украинският режисьор Олег Сенцов започна гладна стачка.
Коментари Харесай

Защо умира Олег Сенцов?

На 14 май украинският режисьор Олег Сенцов стартира гладна стачка . Той е наказан на 20 години затвор за подготовка на атентати и подпалването на вратата на офиса на „ Единна Русия” в Крим. Сенцов не признава виновността си и желае да бъдат освободени всички украински политически пандизчии, намиращи се в съветските затвори. В отбрана на Сенцов се оповестиха редица културни представители, както в Русия, по този начин и по света.
Олег Сенцов е роден в Симферпол през 1976 година, татко е на две деца. Автор е на кино лентата " Хамър ", деятел от автомайдата. Не е видян в нито едно принудително деяние.
През пролетта на 2014 година е задържан от съветското ФСБ. Обвинен е в тероризъм и през август 2015 година получава наказване от 20 години отнемане от независимост, което би трябвало да излежи в колония със непоколебим режим.
На Сенцов се приписват закононарушения, осъществени от други – Алексей Чирний и Генадий Афанасиев, написа Meduza.io. Режисьорът е разгласен за уредник, без да се показани никакви доказателства. Единствените доказателства са показанията на Афанасиев и Чирни, като първият се оказва от показанията си, заявяайки, че са получени след мъчения.
От задържането си до през днешния ден Сенцов отхвърля виновността си. При обиска у него не е намерено нищо компрометиращо. Обмяната на Сенцов против руснаци, лежащи в украински затвори, съветските управляващи не смятат за допустима, тъй като признават Сенцов за съветски жител. При ареста си през 2014 година той не съумява да се откаже от съветското си поданство и го получава „ автоматично”.
В отбрана на Сенцов се оповестиха персони, като: Вим Вендерс, Кейт Бланшет, Джони Деп, Анджей Вайда, Никита Михалков, Александър Сокуров, Андрей Звягинцев и други.
" Гладуването на Олег Сенцов е значимо за всички руснаци, даже и за тези, които не знаят за него. Човек, който не е навредил никому и чиято виновност не е потвърдена, може да почине ", споделя кинокритикът Антон Долин.
Братовчедката на Сенцов Наталия Каплан назова положението му „ катастрофично зле”. " Всичко не е просто зле, всичко е катастрофично зле. Чрез юриста си Олег ми изпрати писмо, той съвсем не става. Написа ми, че краят е близко, само че не става въпрос за освобождението му ".
По думите ѝ Сенцов ѝ предал, че се намира в информативен вакуум и не получава писма. Той пита дали към момента някой се интересува от гладната стачка.
Европейският съд по правата на индивида упорства за превеждането на Сенцов в болница. Олег отказал, мисли, че няма да издържи, а в болничното заведение в колонията, където към този момент е бил, с него се отнасяли по-лошо, в сравнение с в пандиза.
По думите на юриста на Сенцов Дмитрий Динзе положението на режисьора се е влошило: Пулсът му е 40, хемоглобинът му е доста невисок и има анемия.
На 13 юли майката на Сенцов помоли съветския президент Владимир Путин да помилва сина ѝ. Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че молбата ще бъде прегледана, само че не може да каже дали тя ще докара до някакви дейности.
По време на стачката съветският представител по отбрана правата на индивида направи няколко скандални изявления по отношение на гладната стачка на Сенцов. На 32-ия ден от гладуването на Сенцов Татяна Москалкова съобщи, че той даже е качил два кг. Някоко дни по-късно Москалова дефинира гладуването на Сенцов, като „ лечебно”. На 46-ия ден Татяна Москалкова разгласи, че Олег Сенцов се усеща по-добре и че няма заплаха за живота му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР