На 14 февруари – ден на виното и любовта. Датата,

...
На 14 февруари – ден на виното и любовта. Датата,
Коментари Харесай

Шест любовни истории, които шокират света

На 14 февруари – ден на виното и любовта. Датата, на която католическият свят уважава свети Валентин, последователно се трансформира в празник на влюбените по света. Казват, че любовта е способна на всичко – не признава граници и в случай че е същинска, постоянно ще си проправи път.

Има истории за обич, които надвишават границите на времето и не признават нормите на обществото. Те оставят отпечатък след себе си и за тях се споделя и до през днешния ден.

Сайтът Ancient Origins, който се концентрира върху историята на човечеството, показва шест любовни връзки, които шокират света - от буйния, само че жертван романс на Марк Антоний и Клеопатра до политическия съюз, трансформирал в същинска любов на кралица Виктория и принц Албърт.

Сред величието на империите и политическите интриги, любовта има своето място… въпреки и от време на време да е обречена.

Двойното самоубийство на Клеопатра и Марк Антоний

Романтичната връзка на Клеопатра - кралицата на Египет, и Марк Антоний, всесилен римски военачалник, трансформира политическия пейзаж на античния свят.

Клеопатра е известна освен с хубостта си, само че и с интелигентността и харизмата си. Тя пленява Марк Антоний, когато се срещат за първи път през 41 година пр.н.е. Нейната прелест е мощно оръжие и тя го употребява стратегически, с цел да образува съюз с Антоний против общия им зложелател Октавиан. Романсът им разцъфтява измежду луксозните дворове на Александрия, с грандиозни пиршества, екстравагантни събития и спокойни разходки с лодка по Нил.

Но е изпълнена и с несъгласия. Марк Антоний напуща лоялната римска жена до себе си, с цел да бъде с Клеопатра – жена с непознат генезис. Октавиан употребява това в своята агитация.

Хората в Римската империя са загрижени  - може ли да се има вяра на лоялността на Антоний, ще сложи ли той потребностите на Рим пред тези на Египет? Октавиан разчита на тези опасения.

Съюзът сред Клеопатра и Марк Антоний бързо води до политическо напрежение, което намира отражение в борбата при Акциум през 31 година пр.н.е., при която обединените сили на двамата се изправят против флота на Октавиан.

Това може да е най-ранният образец за дървен фалос, открит в някогашната Римска империя

Както Антоний, по този начин и Октавиан, са определяни за майстори стратези, само че доста историци считат, че връзката на римския военачалник с Клеопатра е замъглила преценката му. Той позволява съществени неточности и губи борби против Октавиан.

Любовта на двойката е обречена. Силите на Клеопатра и Антоний са победени при Акциум. Според римските историци двамата бягат в Александрия, където са обсадени от силите на Октавиан. Най-известната версия на тяхната история приключва с това, че Клеопатра симулира личната си гибел, с цел да не бъде хваната. А откакто чул новината, унищоженият Антоний протегнал ръка на живота си, падайки върху меча си.

Спонсиан управлявал провинция Дакия

След като Клеопатра схваща за случилото се, тя се оставя да бъде ухапана от отровна змия. Двойната гибел смърт бележи края на династията на Птолемеите в Египет и възхода на безспорната мощност на Римската империя.

Тадж Махал: Храм в памет на любовта

Императорът от династията на Великите моголи - Шах Джахан, построява за дамата до себе си един от най-известните архитектурни шедьоври в света.

Неговата трета брачна половинка – императрицата Мумтаз Маха, трансформира живота му. Тя е негов непосредствен поддръжник и консултант. По време на раждането на четиринадесетото им дете обаче единствено на 39 години тя умира, а Шах Джахан дава обещание да уважи паметта ѝ по извънреден метод.

Съборен е един парапет от пясъчник, който е част от истинската конструкция

Той поръчва да се направи величествен бял мраморен пантеон с несравнима хубост – индийският храм Тадж Махал. Джахан събира най-квалифицираните архитекти и занаятчии, с цел да основат архитектурното знамение, чието довеждане докрай лишава повече от 20 години.

След гибелта си императорът е положен до брачната половинка си.

Нерон и Попея Сабина: Яростта, която убива любовта

Отношенията сред император Нерон и Попея Сабина са история за пристрастеността, упоритостта и бурната динамичност на античен Рим. Царуването на Нерон е белязано от излишества и робия, а той е запленен от очарователната Попея Сабина, жена с изключителна хубост.

Романсът им стартира, до момента в който той към момента е женен за първата си брачна половинка - Октавия, Попея – също е омъжена. Разводът му буди отрицание в римското общество, заради което той упреква Октавия в невярност и скрит план против него.

Тя е била измежду най-богатите хора в общността

Тя обаче е щерка на император Клавдий, което значи, че имаше мощни съдружници. Нерон се притеснява, че Октавия ще желае да му отмъсти и взема решение да я изгони. През 62 година сл. Хр. тя е изпратена на изгнание на остров Пандатерия, където е принудена да живее в отвратителни условия. Смята се, че до момента в който е в заточение, тя е наложително лишава живота си.

Сватбата на Нерон и Попея е извънредно обилна. Връзката им е белязана от състрадание и чудатост. Попея употребява въздействието си върху Нерон, с цел да прокарва личните си ползи и упоритости - постоянно в ущърб на Римската империя. Упадъчните им празненства натоварват римската стопанска система. Нерон не може да управлява яростта си.

Те са открити в античното барикада „ Помодиана “

В припадък на яд той рита бременната Попея, което води до нейната гибел. След това обаче е той унищожен от загубата ѝ, строи обилна гробница за нея. Хаос и протест белязват по-нататъшната власт на Нерон, а той стига до самоубийство.

Ехнатон и Нефертити: Зад всеки мощен мъж стои жена

Египетската кралица Неферти потвърждава изказванието, „ че зад всеки мощен мъж стои жена “.

Тяхната любовна история е завладяваща глава от античната египетска история. Тя е неповторима комбинация от романтика, вяра и радикална смяна. Ехнатон сяда на трона през 14 век пр.н.е. Неговото ръководство е надълбоко завършено от дълбоката му обич и партньорство с Нефертити.

Графичният дизайнер Бека Саладин е щерка на учители и постоянно е била запленена от историята

Те не е просто кралица, а мощен сътрудник в религиозната и политическа гражданска война на Ехнатон. Заедно те трансформират политеистичните вярвания на Египет. Императорът превръша бога на слънцето Атон във върховен бог, а по-късно и в единствен. Той унищожава храмовете и надписите на старите богове.

Царицата е имала крив нос и бръчки, откриха учени

Любовта и споделената визия за религиозна промяна водят до построяването на нова столица – Амарна. Там Ехнатон и Нефертите могат да практикуват вярата си надалеч от обичайните центрове на египетската власт. Въпреки радикалния темперамент на тяхното ръководство, любовта и предаността на Ехнатон и Нефертити един към различен са явни в надписите и изображенията, които украсяват техните храмове и монументи. Нефертити играе значима роля в религиозните церемонии, а нейният емблематичен бюст, открит в актуалната ера, е дълготраен знак на хубостта и въздействието ѝ.

Виктория и Албърт: Кралицата, чиято единствена обич е братовчед ѝ Албърт

Любовната история на кралица Виктория и принц Албърт също е знак на лоялност и партньорство. Връзката им оставя незаличима диря върху английската монархия и 19-и век.

Когато Виктория сяда трона през 1837 година, към момента не е омъжена. Тя се срещаа с братовчед си принц Алберт от Сакс-Кобург и Гота предходната година и връзката сред двамата е скрито уредена. Това, което стартира като политическо съглашение, обаче скоро прерастваа в дълбока и трайна обич.

Страната още е в потрес от откритите безименни гробове на деца в учебни заведения за коренното население

Двамата се женят през 1840 година и бракът им се основава на същинска обич – нещо, което е извънредно за кралските съюзи от това време. Албърт бързо се трансформира в дясната ръка на Виктория. Той постоянно работи като неин най-доверен консултант, играейки решаваща роля по време ръководството ѝ.

Когато брачният партньор ѝ умира на 42-годишна възраст, Виктория продължава да носи черно до края на живота си. Кралицата посреща гибелта си през 1901 година на 81-годишна възраст, откакто заема престола над 63 години.

Наполеон Бонапарт в никакъв случай не не помни Жозефин

Наполеон, военният талант, който става император на Франция, среща за първи път Жозефин - пленителна и елегантна вдовица, през 1795 година

Казват, че любовта им припламва незабавно. Година по-късно двамата се женят. Чарът, изяществото и топлотата на Жозефин са изумителен контрастност на строгото държание на Наполеон.

За страдание бракът им е жертван. Единственото нещо, което Наполеон обича повече от брачната половинка си, е кариерата и незабавно след сватбата им той отпътува на фронта и постоянно отсъства от вкъщи. Те съумяват да се оправят с това, само че не съумяват да се оправят с друго. Когато Наполеон се прибира вкъщи, двамата пробват да създат мъжки правоприемник.

Въпреки че Жозефин към този момент е майка на две деца, се оказва, че тя има проблеми със зачеването. Наполеон още веднъж слага упоритостите си пред любовта.

През 1809 година, откакто излиза наяве, че Жозефин в никакъв случай няма да му роди дете, Наполеон се развежда с нея, само че връзката им продължава в писма, в които показват потребността си един от различен.

Той обезпечава комфорта и благополучието на Жозефин до гибелта ѝ през 1814 година Твърди се, че последните думи на императора са били: „ Франция, армията, началникът на армията, Жозефин. "

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР