На 13 декември 2022 г. EVN Топлофикация отбеляза приключването на

...
На 13 декември 2022 г. EVN Топлофикация отбеляза приключването на
Коментари Харесай

EVN Топлофикация модернизира производствените си мощности

На 13 декември 2022 година EVN Топлофикация означи приключването на план за инсталиране на 5 нови водогрейни котли, с които компанията напълно модернизира мощностите си за произвеждане на топлинна сила в Пловдив.   

Инвестицията на EVN в новите котли възлиза на 23 милиона лв. и е една от най-големите вложения в централизираното топлоснабдяване в България през последните години. Със завършването на котлите Пловдив става първият град в България, чието топлофикационно сдружение е с изцяло новоизградени и съвременни индустриални мощности. Това удостоверява уговорката на EVN към развиването на Пловдив като място с висок стандарт на живот, защото ефикасното и несъмнено произвеждане на топлинна сила е причина за развиването на централното топлоснабдяване, а от там и за по-добро качеството на въздуха в града. 

На церемонията на площадката на Топлоелектрическа централа Север участваха представители на локалната и централна власт, сътрудници и подизпълнители по плана, медии, локалния бизнес и професионална и експертна общественост.

Официалните посетители, които участваха в символичното прерязване на лентата на новите мощности бяха: Александър Сипек, ръководител на Съвета на шефовете на EVN България, Доминик Ярмер, ръководител на Съвета на шефовете на EVN Топлофикация, Здравко Димитров, кмет на община Пловдив, Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, дипломат на Австрия в България, Филип Купфер, търговски консултант към Посолството на Австрия и началник на Външно-търговската организация на Стопанска камара Австрия в България, Ангел Стоев, регионален шеф на област Пловдив. 

„ Днес виждаме, че вторият по-големина и най-бързо разрастващ се град в България, Пловдив, има напълно нови мощности за произвеждане на топлинна сила. Това беше заричане, което EVN направи през 2007 година, когато закупи локалната топлофикация. След когенерационната централа, която изградихме през 2011 година и днешните нови 5 котли, можем да отчетем, че това заричане е изпълнено. Новите котли значат по-голяма сигурност за централното топлоснабдяване на Пловдив, само че значат и по-чист въздух за пловдивчани “, каза  Александър Сипек в своето одобрение към гостите.

ЕVN започва плана за новите котли през 2019 година Той включва създаване на 2 котела в Отоплителна Централа Юг и 3 котела в Топлоелектрическа централа Север с обща мощ 100 MW (мегавата). Котлите, в това число и пет 25-метрови комина, бяха доставени от завода на Robert Bosch в Германия -  компания с обичаи в индустриалните отоплителни решения. Основната роля на оборудванията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с къси процедури на включване и изключване. Крайната цел е застраховане на пиковите мощности и гарантиране непрекъснатост на доставките на топлинна сила за 31 000 клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив. Основният източник на гориво за котлите е природен газ, а аварийното гориво е индустриален газьол като времето за превключване е минимално, за разлика от старите уреди, които работиха с аварийно гориво мазут. Това е още един фактор за сигурността на доставките за клиентите на Пловдив и по-добрата околна среда.

EVN Топлофикация е втората по-големина топлофикационна компания в България като доставя  топлинна сила до над 31 000 семейства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството ръководи близо 200 км топлопреносна мрежа. За последните 15 години компанията са построени повече от 250 нови абонатни станции и 45 км нови топлопроводи. Общите вложения на EVN в централното топлоснабдяване на Пловдив от 2007 година до момента възлизат над 240 млн. лв.. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР