На 13 декември 2021 г. пред Народното събрание положи клетва

...
На 13 декември 2021 г. пред Народното събрание положи клетва
Коментари Харесай

Какво свърши кабинетът Петков“

На 13 декември 2021 година пред Народното събрание постави клетва 99-ото държавно управление на България с министър-председател Кирил Петков. Структурата и персоналният състав на кабинета бяха утвърдени от Народното събрание със 134 гласа „ за “ и 104 „ срещу “, а държавното управление организира първото съвещание още на идващия ден. До свалянето му с избор на съмнение, което се случва за първи път в новата история на България, държавното управление управляваше в изискванията на няколко рецесии – продължаваща зараза, възходяща инфлация, боен спор в района и други, показва Българска телеграфна агенция.

Коалиционно съглашение

Коалиционното държавно управление, образувано след договаряния сред мандатоносителя от „ Продължаваме Промяната “ (ПП) с три от седемте партии в Народното събрание, беше основано на 10 декември 2021 година Тогава политическите обединения подписват Споразумение за взаимно ръководство на Република България за 2021-2025 година, а под документа подписите си поставят Кирил Петков и Асен Василев от Политическа партия, Слави Трифонов от „ ИТН “, Корнелия Нинова от " Българска социалистическа партия за България " и Христо Иванов от „ Демократична България “.

„ Против “ съставянето на кабинета в Народното събрание гласоподават ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, които не са поканени да вземат участие в договарянията.

Състав и конструкция на кабинета

В държавното управление има петима вицепремиери. Двама са от „ Продължаваме Промяната “ и по един от останалите съдружни сътрудници - Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “. Министерствата са общо 19. Структурата на Министерския съвет е 10:4:4:3, разпределена съразмерно съгласно извоюваните на изборите гласове. „ Продължаваме Промяната " имат 10 министри, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ - по четирима, а „ Демократична България “ - трима.

Създадено е ново Министерство на електронното ръководство, а досегашното Министерство на стопанската система е разграничено на Министерство на стопанската система и промишлеността и Министерство на нововъведенията и растежа. Двама министри от предходното служебно държавно управление на Стефан Янев резервират постовете си - Бойко Рашков - като министър на вътрешните работи, и Николай Денков - като министър на образованието и науката. Служебният министър председател Стефан Янев е определен за министър на защитата.

За министър на външните работи е определена Теодора Генчовска, за министър на труда и обществената политика - Георги Гьоков, за министър на опазването на здравето - Асена Сербезова, за министър на правораздаването - Надежда Йорданова, за министър на културата - Атанас Атанасов, за министър на земеделието - Иван Иванов, за министър на туризма - Христо Проданов, за министър на превоза и известията - Николай Събев, за министър на енергетиката - Александър Николов, за министър на нововъведенията и растежа - Даниел Лорер, за министър на електронното ръководство - Божидар Божанов, и за министър на спорта - Радостин Василев.

Обявени цели

Мотото на държавното управление, което афишира министър-председателят Кирил Петков след полагането на клетвата пред депутатите в Народното събрание, е „ Нулева приемливост към корупцията “.

Сред целите на новото държавно управление, които той показва, са контролът над финансите и еврофондовете, битката с коронавирус рецесията, както и ограниченията против инфлацията и покачващите се цени на енергоносителите. Реформата в правосъдната власт, продължаването на градивното партньорство на България в Европейски Съюз и НАТО, както и добросъседство и прогрес в връзките на страната с Република Северна Македония също са набелязани като цели.

Делегации и визити

Първото работно посещаване в чужбина на министър-председателя Кирил Петков е в Брюксел, на 17 декември 2021 година Там той има поредно срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На тях са разисквани въпроси, свързани с рецесията в Украйна, добросъседските връзки, вложенията в инфраструктура, региона на защитата, Плана за възобновяване и развиване на България, както и въпросът за договарянията с Република Северна Македония (РСМ).

На 18 януари 2022 година министър председателят Кирил Петков и ръководената от него държавна делегация е на еднодневно публично посещаване в Скопие, Република Северна Македония – първата страна, която посещава след встъпването в служба на новия кабинет. Поводът е 30-ата годишнина от признаването от България на независимостта на тогавашна Македония, станало на 15 януари 1992 година.

По покана на Петков, на 24 януари 2022 година в София на публично двудневно посещаване идва министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и членовете на държавното управление. На идващия ден е извършено взаимно съвещание на двете държавни управления в резиденция „ Бояна “, а в наличието на Петков и Ковачевски са подписани три меморандума за съдействие сред двете страни.

Първата съответна стъпка в съдействието, оповестена на срещата в Скопие, е обновената авиолиния София-Скопие, осъществена от българската самолетна компания " Гъливер ". На 7 юли компанията афишира, че стопира краткотрайно полетите.

На 28 април 2022 година министър-председателят Кирил Петков, отпред на българска делегация, посещава Бородянка, Буча и Ирпин в Украйна, с цел да се запознае на място с последствията от военните дейности в страната, почнали на 24 февруари 2022 година Той е деветият министър председател, посетил страната след началото на военните дейности. В Киев Кирил Петков има среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, на която подписват обща декларация за европейската вероятност на Украйна.

Борба с корупцията

На 16 март 2022 година на посещаване в София идва европейският основен прокурор Лаура Кьовеши. Двамата с премиера Кирил Петков разискват битката с корупцията и правосъдната промяна. На 17 март 2022 година, в деня, в който завършва визитата на европейския основен прокурор, са задържани някогашният министър-председател, ръководител на партия ГЕРБ, Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и някогашният шеф на пресслужбата на Борисов - Севделина Арнаудова. Обявената от Министерство на вътрешните работи причина е формирано произвеждане за изнудване, обвързвано Васил Божков.

Министерство на вътрешните работи афишира, че е „ в ход огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България “, а в свое изказване, изпратено до медиите на 18 март 2022 година, министър председателят Кирил Петков удостоверява, че по случая работи Европейската прокуратура. Тримата са разпитани пред прокурор и следовател и са освободени след 24 часа, без да им бъдат повдигани обвинявания.

План за възобновяване и резистентност

На 7 април 2022 година по покана на министър-председателя Кирил Петков в София идва ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да показа утвърждения от Комисията План за възобновяване и резистентност на България. Планът е връщан няколко пъти за преправяне, като главните забележки са в областите на енергетиката и върховенството на правото.

Той е наложително изискване, с цел да може България да получи достъп до 6,3 милиарда евро (12,3 милиарда лева) по европейския Механизъм за възобновяване и резистентност. Планът цели да подкрепи икономическото възобновяване на Европейски Съюз след пандемията от COVID-19. България е 23-ата страна в Европейския съюз, чийто проект е утвърден от Европейската комисия.

Промени

На 28 февруари 2022 година министър-председателят Кирил Петков в изключително изказване от Министерския съвет афишира, че желае оставката на министъра на защитата Стефан Янев по отношение на негова обява ден по-рано във Facebook, като показва, че „ никой министър няма право на лична външна политика, изключително по Facebook “. В обявата си Янев отхвърля изказванията, че е проводник на нечии външни ползи и заявява, че насочна точка за всяко негово решение и деяние е бил единствено и само българският народен интерес. Поводът е позицията, която той заема след нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година.

На 1 март 2022 година след близо четири часа диспути на изключително съвещание Народното събрание освобождава Стефан Янев и избира за негов правоприемник Драгомир Заков със 184 гласа „ за “, 33 „ въздържал се “ и без нито един срещу. От Движение за права и свободи се въздържат при гласуването, а „ Възраждане “ не взе участие в него.

Газова рецесия

На 31 март 2022 година президентът на Русия Владимир Путин подписва указ, според който задграничните купувачи на съветски газ би трябвало от 1 април 2022 година да го заплащат в рубли. Ако не го създадат, договорите им ще бъдат прекъснати.

На 1 април 2022 година от съветската компания „ Газпром износ “ постъпва публично искане доставяният природен газ в България да бъде плащан в рубли. Министърът на енергетиката Александър Николов оповестява, че България ще се придържа към позицията на Европейски Съюз за съблюдаване на договорите сред сътрудниците, където е написан методът на заплащане и той не включва заплащане в рубли. На 27 април 2022 година съветската компания стопира доставките за България.

На 3 май 2022 година Кирил Петков взе участие в церемонията за началото на строителството на нов терминал за полутечен газ в Александруполис, Гърция, който ще бъде обвързван с газопреносната мрежа на Гърция, а по съществуващите трасета може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. В рамките на визитата Кирил Петков инспектира и построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на Комотини.

На 9 и 10 май 2022 година министър-председателят Кирил Петков е на работно посещаване в Съединени американски щати по покана на ръководителя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген за присъединяване в Лидерска среща на най-високо равнище. Посещението в Съединени американски щати е и част от проекта на държавното управление за координирано решение на проблемите с газа и инфлацията посредством по-тясно взаимоотношение с интернационалните ни сътрудници. След срещата си с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис Кирил Петков оповестява, че са контрактувани доставки на полутечен газ за България.

На 8 юли министър-председателят Кирил Петков, към този момент в оставка, и гръцкият му сътрудник Кириакос Мицотакис вземат участие в гала по приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Все още има административни процедури, които би трябвало да бъдат завършени, с цел да бъде пуснат интерконекторът в комерсиална употреба.

По време на последното държавно съвещание, провело се на 28 юли, министър председателят в оставка Кирил Петков афишира, че Министерството на енергетиката ще направи предложение за подписване на контракт за доставка на седем карго кораба с полутечен природен газ, които да подобрят енергийната сигурност на страната. Първата карго доставка на полутечен природен газ може да пристигна през октомври на гръцкия терминала в Ревитуса, за което към този момент има и запазен потенциал.

За договорката министър Александър Николов добави, че цената на втечнения газ е обвързана с показателя в Съединени американски щати, който е доста по-стабилен от европейския показател, а цената за първите три доставки се чака да бъде с към 30 $ под европейската.

Отзовани съветски дипломати

На 28 юни министър председателят в оставка Кирил Петков заяви пред публицисти в Народното събрание, че България ще отзове 70 съветски дипломати от посолството на Руската федерация в София, защото, по думите му, има информация, че са правили активност срещу ползите на България. Това провокира вълна от мнения, в това число и реакция от страна на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, която с дипломатическа нота настоя България да анулира решението си и загатна за опция за разкъсване на дипломатическите връзки сред двете страни.

Вот на съмнение

Правителството стана първото в актуалната история на България, свалено с избор на съмнение в Народното събрание.

Вотът на съмнение към кабинета на тематика икономическа и финансова политика, импортиран от ГЕРБ-СДС, беше утвърден в пленарната зала с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН “. Преди него от „ ИТН “, една от четирите партии в ръководещата коалиция, оповестиха напускането си и изтеглиха своите министри от ръководството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР