На 11 юли тази година министър Цоков разпореди незабавна проверка

...
На 11 юли тази година министър Цоков разпореди незабавна проверка
Коментари Харесай

МОН откри нарушения при избора на проф. Любомир Спасов за декан МФ на СУ и поиска нов

На 11 юли тази година министър Цоков разпореди незабавна инспекция на процедурата за избор на декан на Медицинския факултет на СУ след подадени сигнали и тъжби. Ден по-рано пресцентърът на висшето учебно заведение заяви, че проф. доктор Любомир Спасов е определен за декан на Медицинския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " с 51 гласа " за ", с 9 гласа " срещу " и с 20 гласа " въздържал се " на общо заседание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни.

Комисия в МОН е изискала от висшето учебно заведение цялата налична документи и в детайли се е срещнала с нея.

Какво е усатновила инспекцията

За квотите в състава на Общото заседание Комисията откри, че са спазени условията на Закона за висшето обучение, само че откри пропуски в процедурата. От предоставените от висшето учебно заведение документи не може да се откри дали всички членове са били известени по електронната поща за идното Общо заседание и дали, в случай че бяха известени и бяха се записали, нямаше да повлияят на резултатите от извършените избори. При осъществяване на инспекцията би следвало да е прибавен лист на записаните на 23.06.2023 година членове на Общото заседание на МФ на СУ. Такъв не е бил прибавен, а би послужил, като доказателство за кворума - 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията. Това в допълнение навежда Комисията към подозрение дали въобще е имало подобен кворум.

За свикването на Общото заседание излиза наяве, че са изпълнени отчасти условията на Правилника за устройството и активността на СУ за свикването му. Не е ясно дали писмената покана с дневния ред за него е изпратена до всички членове. Първоначално за място на провеждането е посочено " Аулата на Болница " Лозенец " с начален час за регистрация 08,15 часа. Независимо от наличието на първичната покана е показана нова с място на осъществяване - " Аулата на СУ " - ректорат с начален час на регистрация 08,15 ч. на 23.06.2023 година

От предоставените доказателства не може да се откри, че поканата е изпратена до всички членове на Общото заседание. Не се показани и такива, че поканата за осъществяване в ректората на СУ въобще е изпращана по електронната поща до членовете. Всичко това значи, че има съществени нарушавания в процедурата по привикване на Общото заседание на МФ на СУ, извършено на 23.06.2023 година, заради което Комисията смята свикването му за незаконосъобразно.

Също по този начин протоколът от извършеното заседание е подписан от определения негов ръководител и от избрания протоколист само на последната страница - по този метод не може да се откри дали не са осъществявани спомагателни промени в него на останалите страници. Практиката при сходни документи е те да бъдат подписвани на всяка страница, с цел да се подсигурява достоверността на информацията към датата на слагане на подписа.

Неизяснен и най-вероятно с редица процедурни пропуски е и въпросът за какво се постанова провеждането на в допълнение съвещание на 26.06.2023 година за избор на Факултетен съвет. От предоставения на комисията Протокол № 1 е видно, че за предлагането, направено от проф. Спасов за разпределение на квотите за присъединяване във ФС, са дали своят вот 67 членове на Оценка за съвместимост, а нужният кворум би трябвало да бъде - 72 членове. В този смисъл гласуването по тази точка Комисията смята за незаконосъобразно.

Във връзка с това общото заседание афишира нова дата за осъществяване на скрито гласоподаване за допълнение на непопълнените места в първия работен ден - понеделник 26.06.2023 година от 9.00 ч. Подобно решение опонира на Правилника на СУ. Въпреки желаната спомагателната информация от страна на МОН, не са предоставени доказателства, от които да е видно какъв е броят на записаните членове на Оценка за съвместимост, събран ли е нужният за гласоподаване кворум и други, заради което комисията смята, че има нарушавания при извършеното второ гласоподаване за членове на ФС.

При осъществената инспекция се откри, че претенденти за декан на МФ на СУ са проф. Любомир Спасов, назначен на трудов контракт по външно съвместителство според член 111 от Кодека на труда и доцент Дорина Михова, която няма подписан контракт с ректора на СУ. На база предоставените документи остава неуточнен въпросът по отношение на допустимостта на претендентите и дали е прибавен идентичен метод при двамата, както и дали са спазени изискванията за гласност, бистрота и правда.

На база всички данни за нарушавания, които бяха открити в хода на инспекцията, министърът на образованието и науката предлага в 3-месечен период да бъде извършено ново Общо заседание на Медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " за избор на органи за ръководство. Тези дейности са според пълномощията по Закона за висшето обучение и провъзгласената автономност на висшите училищам заяви МОН.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР