На 11 ноември Българската православна църква отбелязва деня на свети

...
На 11 ноември Българската православна църква отбелязва деня на свети
Коментари Харесай

На 11 ноември църквата чества св. Мина – покровител на семейството

На 11 ноември Българската православна черква отбелязва деня на свети великомъченик Мина, който е настойник на фамилията, сираците и бездомните,  както и на хората, поели на дълъг път. Светецът закриля и дамите, които може да му се помолят за здравето и благополучието на децата и фамилията си.

Свети Мина е египтянин по генезис, роден към 250г. Той е бил боец и е служил в римската войска в малоазийската област Фригия (в град Катуан) под командването на стотника Фирмилиан.

Когато императорите Диоклециан и Максимиан почнали най-тежкото гонене на християните с боен поход, Мина напуснал службата и се отдръпнал в планината. Живял дълги години в усамотение единствено на пост и молитва, като от ден на ден укрепвал във вярата.

Веднъж, в разгара на езически празнични игри, светецът пристигнал в Катуан. Пред целия град, събрал се за спектакъла, той разобличил езичниците и проповядвал за Спасителя. Светецът самоуверено изповядал вярата си и споделил, че е пристигнал тук, с цел да изобличи всички в нечестието. Свети Мина отхвърлил предлагането на императорите да принесе жертва на езическите богове и приел мъченическа гибел.

Мина бил заловен и подложен на жестоки мъчения: били го с волски жили, окачвали го на дърво, рязали тялото му с стоманени нокти, изгаряли го с огън, влачили го по земята, осеяна с стоманени куки и гвоздеи, били го с калаени пръчки, след което го обезглавяват с меч (ок. 305 г.).

Според египетската версия на Житието, преди гибелта си Мина поискал ковчегът с тялото му да бъде отвеян в Египет. Пренасянето на мощите било съпроводено с разнообразни чудеса.

Докато плавал по морето, корабът с ковчега бил обсаден от ужасни чудовища с камилски глави и дълги вратове, само че те изчезнали при типа на пламъците, които избухнали от ковчега. В Египет варварите нападнали бойците, само че с помощта на наличието на ковчега всички врагове бързо избягали.

Друг епизод от житието разказва, че нито една камила не може да издържи тежестта на ковчега, когато бойците желаят да го реалокират от Египет, и тялото на Мина е оставено на мястото, където светецът желае. Житието също по този начин сочи, че преди погребението локален ваятел е изваял облика на светеца под формата на боец, изравен сред две камили.

В покрайнините на София има манастир, който носи името на светеца. Там се пази чудодейната му икона, пред която на този ден се събират хиляди богомолци.

Съществува легенда, съгласно което чудотворната икона е донесена в манастира от самия създател през 50-те години на предишния век. Това е съветският художник Михаил Малецки, който по това време работи по реставрацията на Военноисторическия музей. Той разказал по какъв начин насън му се явил войник с копие и щит и му наредил да го нарисува.

Хората споделят, че чудесата почнали от момента, в който тази икона била окачена в манастира. Смятат, че оказва помощ при изцеление на тежки болести, както и при решение на всевъзможни битови проблеми.

Имен ден през днешния ден честват: Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

В този ден е добре да се помолим пред иконата на светеца за здраве, наслада и благоденствие.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР