На 11.01.1849 година Елизабет Блакуел става първата жена, получила медицинско

...
На 11.01.1849 година Елизабет Блакуел става първата жена, получила медицинско
Коментари Харесай

Жените на 19 век, които пречупват стереотипите на времето си

На 11.01.1849 година Елизабет Блакуел става първата жена, получила здравно обучение в Америка. Нейното достижение повлиява извънредно мощно на образованието на дамите в областта на медицината. Блакуел прекарва живота си в битка за обществени и морални промени както в родината си, по този начин и по целия свят.

Елизабет Блакуел


Елизабет Блакуел е една от най-популярните дами борци за времето си – време, в което правата на дамите били лимитирани до осъществяване само на домакинската работа. Но тя не е единствената жена, която трансформира историята.

Представяме ви още пет дами, които макар че не са толкоз известни, са революционизирали метода, по който дамите са гледали на себе си и на опциите си. Склонни да жертват личната си известност и еднаквост, а от време на време даже и живота си, те оказват помощ за премахването на стандартите и трансформират разбиранията за това какъв живот би трябвало да води дамата на 19 век.

Катай Уилямс – първата афроамериканка, която се включва в армията на Съединени американски щати


Родена в иго, Катай Уилямс работи в плантацията на Джеферсън Сити в Мисури. След гибелта на господаря й, стартира Гражданската война, а военните завладяват Джеферсън Сити доста бързо. Уилямс, която тогава е на 17 години, била принудена да стартира работа като готвачка. Когато войната завършва през 1865 година, имало доста лимитирани благоприятни условия за работа, по тази причина Катай взема решение, че най-хубавото, което може да направи, е да се включи в армията, като по този метод може да си обезпечи положително възнаграждение, заслон, обучение, медицински грижи и пенсия.

По това време на дамите не им било разрешено да бъдат бойци, по тази причина Уилямс се дегизира като мъж, променяйки името си на Уилям Катай. „ Исках сама да изкарвам парите си и да бъда самостоятелна от близки и другари “ – споделя тя по-късно. Катай е назначена в армията през ноември 1866 година и е изпратена да служи в Ню Мексико. Единствените хора, които знаели за тайната й, са неин другар и един неин братовчед, които служели в същия полк. Заради няколко пострадвания, тя била приета в болница нееднократно, само че на доктора му лишило 2 години, с цел да открие, че тя в действителност е жена. Катай била уволнена през октомври 1868 година и почнала да се мести в разнообразни градове, където работела като готвачка или перачка, след което се открила в Тринидад, Колорадо.

Уилямс по този начин и не се възвръща от заболяването си и даже се наложило кракът й да бъде ампутиран. Тя кандидатства за пенсия по болест, само че такава й била отказана. Съществува прекомерно малко информация за живота и работата й в армията, само че се счита, че е умряла през към 1892 година. Историците настояват, че доста дами са постъпвали като нея и са се включвали в армията по време на Гражданската война, само че тя е единствената афроамериканка, която го прави.

Елизабет Ятес – първата кметица на Британската империя


Елизабет е родена в Шотландия с имената Елизабет Онан. Тя, дружно с родителите и по-малката си сестра, се реалокират в Нова Зеландия през 1853 година. Там Елизабет среща брачна половинка си Уилям Ятес.

Ятес бил кмет на Онехунга от 1888 до 1892 година. Елизабет била извънредно дейна в работата на брачна половинка си, подкрепяйки женското изборно придвижване и участвайки в парламентарните диспути. През 1893 година Нова Зеландия става първата страна в света, която признава правото на дамите да гласоподават, а Елизабет е първата жена, която дава гласа си. След гибелта на брачна половинка си, Елизабет приема номинацията за кмет и побеждава съперника си с 13 гласа. Новините за първата жена кмет в Британската империя се прочули из целия свят, а Елизабет е поздравена персонално от кралица Виктория.

Въпреки всичко, успеха на Елизабет не траяла дълго. Тя е кмет единствено една година като през това време получава доста негативи. Няколко съветника незабавно подават оставка, след нейното назначение за кмет, само че даже и по-късно не престават да бъдат в нейна съпротива и отхвърлят всяко решение, взето от нея. Въпреки късото си ръководство, Ятес прави забележителни промени в града – усъвършенства санитарните условия, пътищата, пожарните служби и понижава налозите.

Кю Джин – герой за правата на дамите


Родена на 8.11.1875 година Кю Джин отраства в богато семейство. Тя получава положително обучение, а по-късно написа лирика. Чувството й на наслада и убеденост обаче бързо било прекъснато, откакто на 19 години е принудена от татко си да се омъжи за богат търговец. „ Поведението на този човек е по-лошо от държание на животно… “ – написа тя в дневника си. „ Той ме третира като безличие “.

Потисничеството от брака скоро разрушава фантазиите на Джин да стане известна поетеса и тя стартира да прекарва времето си в четене на политически вести. Съвсем скоро тя става загрижена за бъдещето на страната си и за правата на дамите. Джин се разпознава като наследница на династията Хан и скоро се причислява към националистическата революционна група, която се пробва да смъкна актуалната династия Цин.

През 1903 година Джин напуща двете си деца и отпътува за Япония, с цел да учи. Тя продължава да се опълчва на ръководството на династия Цин и написва манифест, с който осъжда традицията за деформирането на краката на китайките, както и нездравите бракове. Джин написа, че ще е най-добре в случай че дамите на Китай се развиват под ръководство в западен жанр. През 1906 годна тя се връща в Китай задно с 2000 революционери и с желанието да смъкна настоящето държавно управление.

В Китай Джин се бори за правото на обучение на дамите и основава коренно феминистко списание, дружно с друга поетеса. Издаването на списанието обаче бързо е прекъснато от управляващите. През 1907 година един братовчед на Джин е покорен и екзекутиран. Седмица по-късно Джин е задържана и изтезавана, с цел да проговори, само че тя отхвърля да го стори. Скоро управляващите откриват уличаващи я доказателства и я упрекват в скрит план. Джин е обезглавена в центъра на градчето. Тя е първата жена, пробвала се да води въстание против династията Цин, а ранната й гибел (тя е единствено на 31 години, когато е екзекутирана) се счита за страдалчество.

Едмония Луис – първата афроамериканка, получила популярност като ваятел

Родена през 1844 година Едмония Луис работи интензивно през целия си живот, с цел да стане прочут ваятел. Завършва лицей и заживява в Бостън, където развива заниманието си. Тя е въодушевена от героите на Гражданската война и е фамозна с бюста си на полковник Робърт Гулд Шоу, на който направила копия и продавала за по 15 $.

През 1865 година Едмония се реалокира в Рим, където става част от група художници и усъвършенства уменията си в неокласически жанр.

Едмония постоянно прави статуи на дами с европейски черти, с цел да угоди на желанията на аудиторията и тъй като не желае да бъде подценявана поради това, че е афроамериканка. Тя реализира международна популярност със статуята си „ Смъртта на Клеопатра “, която е показана на ревю във Филаделфия през 1876 година.

Хенриета Дугдал – първата австралийка, бореща се за правата на дамите


Родена в Лондон през 1827 година Хенриета заживява в Австралия през 1852 година. Там тя подписва брак с капитан Уилям Дугдал. Хенриета живее 15 години със брачна половинка си и дружно имат 3 деца, само че тя взема решение да го напусне и да се реалокира в Камбъруел, където прекарва живота си в битка за правата на дамите.

През 1880-те години Дугдал разгласява утопичния си разказ „ A Few Hours in a Far-Off Age ”, в който разисква концепциите си за брака, образованието на дамите и даже християнството. „ Ако имате капка здрав разсъдък, ще видите, че нападам правила, а не хора “ – написа тя.

През 1884 година Дугдал, дружно с нейната близка Ани Лоу, основават „ Викторианското общество на дамите “ – първата по рода си организация в Австралия и Нова Зеландия. За една година се включват над 200 души – дами и мъже.

Освен за правата на дамите да гласоподават, Дугдал се бори за образованието на работническата класа, осемчасов работен ден и по-справедливо систематизиране на благосъстоянието.

Годините на усърдна работа се отплащат на Дугдал, когато на 75-годишна възраст тя става очевидец по какъв начин австралийските дами гласоподават за първи път (през 1902 година). Хенриета продължава да се бори за равенството на дамите до гибелта си – на 91-годишна възраст.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР